🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Jak vybrat vinylovou podlahu?

Ať už si to uvědomujeme či nikoliv, podlaha je jedním z nejdůležitějších prvků každého prostoru. Pokud se právě rozhodujete, jakou zvolit podlahovou krytinu do interiéru či kanceláře, určitě posuzujete vzhled, a hlavně vlastnosti materiálů. Vinyl je jedním z typů podlah, o kterých se poslední dobou velmi mluví.

Jak tedy vybrat vinylovou podlahu?

Kromě zmíněného vzhledu se budete rozhodovat dle parametrů jednotlivých druhů vinylových podlah:

  • Typ vinylové podlahy - kliková nebo lepená. Lepená bývá výrazně levnější, ale je potřeba ji pokládat na perfektně vyrovnaný vystěrkovaný podklad. Lepí se speciálním lepidlem přímo na něj. Kliková se pokládá jako plovoucí podlaha. Jednotlivé lamely se spojují pomocí integrovaných zámků. Pokládka klikové podlahy je mnohem jednodušší. Většina typů klikových podlah má integrovanou podložku. Pokud ji nemá, je potřeba podložku pod vinyl ještě položit.

  • Nášlapná vrstva (a zátěžová třída) – nášlapná vrstva je primárním ukazatelem odolnosti a kvality vinylové podlahy. Čím vyšší číslo, tím je podlaha odolnější a kvalitnější. Škála se pohybuje zhruba od 0,2 o 0,7.

    S hodnotou nášlapné vrstvy také koresponduje zátěžová třída, kterou označuje dvojice čísel, z nichž to první odpovídá konkrétnímu prostoru, kde bude podlaha umístěna. Číslo 2 je pro bytové prostory, číslo 3 pro prostory komerční a číslo 4 naznačuje, že krytina je určena pro průmyslové objekty. Druhé číslo určuje odolnost vůči zátěži. Např. podlaha s označením 21, bude vhodná např. do ložnice, tedy místnosti, která nepodléhá velké zátěži. Čím vyšší číslo, tím odolnější krytina. Existují tyto třídy: 21, 22, 23, 31, 32, 33, 41, 42, 43, 44.

  • Materiál základové desky – materiálů, které fungují jako nosná vrstva je velké množství. Obecně lze říci, že těžší materiály jsou odolnější. Aktuálně se jeví jako nejvhodnější vinylové podlahy s rigidním jádrem, u kterého oceníte hlavně lepší tvarovou stálost pod vlivem teplotních změn a pevnější zámky.

  • Tloušťka podlahy – platí pravidlo, že s nižší tloušťkou výrazně klesá také kvalita. Podlahy s nižší tloušťkou nemívají tak pevné zámkové spoje a také se více projeví nerovnosti podkladu. Dalším podstatným kritériem je také tloušťka nášlapné vrstvy. Opět platí, že čím větší tloušťka nášlapné vrstvy, tím je podlaha odolnější.

  • Struktura povrchu je dalších důležitým parametrem – povrch by neměl být úplně hladký a ani ne moc hrubý. Pokud si potrpíte na kvalitu, vyžadujte podlahy s registrovaným embossem – povrch s touto technologií je např. nerozeznatelný od povrchu skutečného dřeva.

  • Vhodnost pro vytápěnou podlahu – pokud máte podlahové vytápění, je nutné zvolit podlahu, která je k tomu určená.


Jaké vinylové podlahy u nás najdete?

Podívejte se na nabídku vinylových podlah  

Další články z kategorie Aladinův rádce

Jak vybrat laminátovou podlahu

Jak vybrat laminátovou podlahu

Jak vybrat plovoucí podlahu, aby seděla vašemu interiéru i stylu života? Stačí si odpovědět na pár jednoduchých otázek, a budete mít doma lamino přesně podle vašeho gusta.
Číst více
Průvodce kusovými koberci. Jak vybrat ten pravý?

Průvodce kusovými koberci. Jak vybrat ten pravý?

Koberec má v interiéru svou velkou úlohu: dokáže vhodně doplnit vybavení místnosti, stane se nosným dekorativním prvkem, vymezí prostor pro zábavu a vnese do prostoru rovnováhu.
Číst více
Ušetřete až několik tisíc ročně za topení. Kupte si koberec

Ušetřete až několik tisíc ročně za topení. Kupte si koberec

Věděli jste, že můžete ušetřit až několik tisíc ročně za náklady na topení koupí vhodného koberce?
Číst více