🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Průvodce výběrem, montáží a péčí o umělý travní koberec

Umělá tráva

Umělé trávníky pro celoroční použití jsou ideální krytinou pro střešní terasy, balkóny, verandy i zahrady. Mají výborné schopnosti udržet si přirozený vzhled a dlouhou životnost s nízkými provozními náklady, a navíc zcela bez starostí s údržbou. Jsou ideálním funkčním i dekoračním prvkem a skvěle podtrhnou celkový vzhled místnosti či zahrady. Využít je můžete i na odrazovou plochu pod dětskou houpačkou nebo dojezdovou plochu u skluzavky. Dítě se tak místo vyšlapaného a špinavého prostoru bude odrážet od měkké a pohodlné podložky.

Jak vybrat umělý trávník? 




Na balkóny a terasy se hodí umělé trávníky s vysokým vlasem. Mají totiž velmi příjemný nášlap pro bosou nohu. Budete tak mít pocit, že chodíte po skutečném trávníku. Navíc na první pohled je umělá tráva k nerozeznání nerozeznatelná od té skutečné. Většina umělých trávníků má drenážní otvory pro lepší odvod vody, takže se nemusíte obávat koberce plného vody.

Pokud od trávy nemáte téměř žádná očekávání, a bude vám sloužit jako podložka (například okolo bazénu), můžete sáhnout po nejlevnější trávě bez vlasu nebo s velice nízkým vlasem. Mějte však na paměti, že nejlevnější travní koberce jsou relativně tenké a nemají barevnou stálost. Čím více bude tráva vystavena slunečnímu svitu, tím více je pravděpodobné, že vyšisuje nebo zesvětlá. 

Čím vyšší vlas a hmotnost, tím vyšší kvalita. Podle obrázků člověk těžko pozná, jaká tráva bude pocitově na dotek, nicméně pokud si chcete dopřát opravdovou kvalitu, vybírejte trávy s výškou vlasu okolo 4 cm. Jsou opravdu příjemné a doslova se do nich zaboříte. Výhoda těchto trav s vysokou hmotností a hustotou je i ta, že vám časem vlas nebude lehat na rozdíl od levnějších alternativ.

Údržba

Umělá tráva je téměř bezúdržbová, sekačku můžete nechat celoročně zaparkovanou v garáži. Nevadí ji ani rozmary počasí. Jediné, na co je potřeba dát před jejím položením pozor je, aby byla na vyrovnaném povrchu. V zimě by se tak pod trávou mohly tvořit zmrzlé louže a led by mohl dlouhodobým působením trávu poškodit. Na velkých plochách je umělá tráva samočistící, nemusíte o ní pečovat. Pokud ale přesto budete chtít trávu vyčistit, můžete použít vysavač, vysokotlaký čistič, hrábě, hadice s vodou či fén na listí.

Instalace

Správně položit umělou trávu není žádný problém a hravě to zvládnete sami. Na balkóně si vystačíte s odlamovacím nožem a oboustrannou lepící páskou. Trávu rozrolujete podél stěn, uříznete a podlepíte páskou. Pokud se chystáte trávu položit na měkký povrch jako je písek či hlína nejprve vyrovnejte terén. Poté na něj nasypte písek nebo štěrk, položte paropropustnou geotextílii a na ní položte trávník. K přichycení trávy k zemi se používají jednoduché kovové kolíky, které seženete v každém hobbymarketu. V případě instalace více kusů trávy vedle sebe dejte pozor, abyste každý kus instalovali stejným směrem. Pokud jeden kus otočíte o 90 nebo 180 stupňů, opticky může vypadat, že má jinou barvu.

Další články z kategorie Aladinův rádce

Jak vybrat laminátovou podlahu

Jak vybrat laminátovou podlahu

Jak vybrat plovoucí podlahu, aby seděla vašemu interiéru i stylu života? Stačí si odpovědět na pár jednoduchých otázek, a budete mít doma lamino přesně podle vašeho gusta.
Číst více
Jak vybrat kusový koberec?

Jak vybrat kusový koberec?

Koberec má v interiéru svou velkou úlohu: dokáže vhodně doplnit vybavení místnosti, stane se nosným dekorativním prvkem, vymezí prostor pro zábavu a vnese do prostoru rovnováhu.
Číst více
Ušetřete až několik tisíc ročně za topení. Kupte si koberec

Ušetřete až několik tisíc ročně za topení. Kupte si koberec

Věděli jste, že můžete ušetřit až několik tisíc ročně za náklady na topení koupí vhodného koberce?
Číst více