🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Co má metrážový koberec zespoda? I na tom záleží!


Chcete-li aby vám metrážový koberec, do kterého jste se rozhodli investovat, vydržel co nejdéle, měli byste se zaměřit nejen nato, jaký má vlas a barvu, ale i na jeho spodní část. Rozhodující v této problematice je kritérium, kam budete koberec instalovat. 

Dříve velmi populární jutovou mřížku nahrazuje čím dál častěji filc.

AB mřížka (Action back)


Mřížka typu AB (Action Backing) nebo z jutového vlákna, se u bytových koberců používá stále méně často, využití ale najde především u koberců do komerčních prostor, které jsou více namáhané. AB mřížka koberec zpevňuje a posiluje tak jeho odolnost. Výhoda AB mřížky je, že má tendenci koberec vyrovnávat tak, aby se nevlnil nebo nekrabatěl - koberec je tak přirozeně vyrovnaný. Naopak oproti filcu postrádá vlastnost tlumení a tepelné a hlukové izolace. 

AB mřížka na koberci

AB mřížka zpevňuje a posiluje odolnost koberce

Filc


Koberce s filcem jsou naopak současným trendem. Podlahu příjemně změkčí, odhluční i tepelně izolují. Filcové koberce jsou velmi příjemné, každý nášlap je téměř jako do mechu. Filcová podložka je také ohebnější a měkčí než mřížka. S kobercem se při pokládce dobře pracuje a práce jde rychleji od ruky. Vhodné jsou proto do obýváků a ložnic. Jediné, co proti AB mřížce postrádá je, že koberec automaticky tolik nevyrovnává, ale při správném položení toto není žádný problém. 

Filc ze spodní strany metrážového koberce
Filc má výbornou tepelnou a hlukovou izolaci

Gel (protiskluzový)


Koberec může mít zespodu i gel, který jej zpevňuje a zajistí dlouholetou výdrž. Gelová pěna má protiskluzové vlastnosti, koberec dobře drží na místě a eliminuje se tak možnost posunování po podlaze. I proto se s touto podložkou setkáváme u dětských hracích koberců.

Latex


Další variantou jsou i koberec s latexem. Ty jsou určené opět do namáhaných prostor. Určitou nevýhodou takových koberců je, že se musí podlepovat, aby neujížděly.

Latex nebo gel na spodní straně koberce
Latex nebo gel zajistí pevné usazení na podlaze

Co tedy zvolit? 


Zřejmě už je vám to jasné a klíč je vlastně jednoduchý: Pro bytové koberce volte podložku z filcu, případně z jutové mřížky. Koberec do dětského pokojíčku vyberte na filcu či s gelovou pěnou. U zátěžových koberců zátěžovou gumu nebo latex či AB mřížku

A jaký podklad bude vhodný právě pro vás? 



Zhlédněte nabídku metrážových koberců

Další články z kategorie Kusové koberce

Ušetřete až několik tisíc ročně za topení. Kupte si koberec

Ušetřete až několik tisíc ročně za topení. Kupte si koberec

Věděli jste, že můžete ušetřit až několik tisíc ročně za náklady na topení koupí vhodného koberce?
Číst více
Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Je cool, funky a trochu bizardní, ale zároveň šik, vytříbený a individualistický. Přečtěte si článek o funky stylu.
Číst více
Jak vybrat běhoun do domácnosti? Praktický návod

Jak vybrat běhoun do domácnosti: praktický návod

U nás najdete více než 300 vzorů i běhouny na míru. Jak vybrat ten nejvhodnější? Přečtěte si náš článek a budete mít jasno.
Číst více