🍀 Komu se nelení, tomu se zelení. Na všechny UMĚLÉ TRÁVY využijte slevu 15 % s kódem TRAVA15

Ušetřete až několik tisíc ročně za topení. Kupte si koberec


Všeobecné zdražování nás nutí hledat stále nové způsoby, jak co nejvíc ušetřit. Pořízení koberce je jednoduché, nevyžaduje zásadní stavební úpravy, a přitom může znamenat úsporu v řádech vyšších tisíců až desítek tisíc korun za rok. Jednorázová investice, kterou navíc zútulníte interiér, se vám tak rychle vrátí. Platí přitom jednoduchá rovnice: čím větší zima venku panuje, tím víc vám koberec ušetří.

Koberce, se kterými ušetříte

Jak ušetřit

Jako první se zaměřte na to, na jakou teplotu doma topíte. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) je ideální teplota v místnosti pro zdravého dospělého mezi 18 °C 20 °C. V obýváku, kde lidé tráví nejvíc času, může být teplota vyšší. Naopak v ložnici se doporučuje mít chladněji, protože nižší teploty prospívají spánku.

Kolik se dá ušetřit

Platí jednoduché pravidlo. Každý stupeň dolů znamená úsporu zhruba 6 % nákladů za energie na topení. Takže třeba v případě rodinného domu můžete snížením teploty o 3 °C ušetřit až 3,9 megawatthodin (MWh) ročně, což je při dnešních cenách více než 25 tisíc korun. I v bytě úpravou hodnoty na termostatu ušetříte klidně 5-15 tisíc korun za rok.

Chlupatý koberec Life Shaggy 1500 pink
Kusový koberec Life Shaggy 1500 Pink
 - Koberec s vysokým vlasem a hustou osnovou perfektně izoluje.

Tepelný komfort

Možná vás od snížení teploty odrazuje obava, že když jste na určitou teplotu zvyklí, při ubrání stupňů vám zákonitě bude zima. To je přesně ta věc, se kterou vám pomůže koberec. Už naše babičky věděly, že když je teplo od nohou, je teplo po těle. Proto když se zaměříte na odizolování chladného podkladu materiálem, který je na dotek teplý, váš tepelný komfort se nezmění, ani když teplotu v místnosti snížíte třeba o 2 °C. Jinak řečeno, když nebudete odevzdávat teplo ledové podlaze, bude vám tepleji a nebudete muset tolik topit. A jako bonus tím, že si zajistíte teplo od nohou, snížíte riziko nachlazení, což se v chřipkovém období hodí.

Izolační funkce koberce

Smysluplnost koberců v interiéru kromě babičkovské moudrosti potvrzují i výzkumy. Například výzkumné pracoviště ETG v Německu, které hlídá kvalitu koberců, potvrdilo, že s nimi lze ušetřit. Silné koberce jsou prostě hospodárnější než tvrdé podlahy.  


Jak vybrat dobře izolující koberec

Už víme, že koberec nám při šetření pomůže. Takže přichází na řadu otázka, jak zvolit ten nejvhodnější. Při výběru koberce, který vám ušetří náklady na vytápění, se zaměřte na 3 základní parametry:

  • výška vlasu (čím vyšší, tím lepší),
  • hustota vlasu (čím vyšší, tím lepší),
  • filcový podklad (u metrážních koberců).

Z toho plyne, že jsou to silné nebo chlupaté koberce, které nejlépe izolují teplo a pomáhají udržet tepelný komfort v domácnosti. Díky jejich izolačním vlastnostem nepronikne od podlahy chlad a vy můžete snížit termostat bez problémů o 2-4 °C, aniž byste pocitově poznali jakoukoliv změnu teploty.




Metrážový koberec Evita 6404
Metrážový koberec Evita 6404
- hustě tkaný koberec zatepluje celou plochu místnosti.


Rozměr koberce

Důležitý je samozřejmě i rozměr koberce. V místnosti, kde podlahu pokrývá koberec po celé ploše, se snadněji dosahuje tepelné pohody i při nižší teplotě. Účinné jsou ale i kusové koberce, které položíte například k sedacím soupravám, křeslu, použijete je jako předložku před postel nebo k pracovnímu stolu.

Zima v kombinaci s vlhkem

Huňaté koberce shaggy slouží především jako izolační a designové prvky, které zvyšují tepelný komfort. Pokud ale v místnosti řešíte i nevyhovující mikroklima, sáhněte po vlněném koberci, který navíc dokáže regulovat vlhkost v místnosti.

Vlna je vysoce funkční materiál, takže pokud je ve vzduchu příliš vlhkosti, vlněný koberec ji pohltí. Naopak pokud je v interiéru vzduch suchý, vlhkost se zase uvolní. Protože je vlna přírodní materiál, perfektně se s těmito náročnými podmínkami vyrovná a vám se bude mnohem lépe dýchat.

Koberce, co zahřejí.

Další výhody koberce

Velká obliba koberců svědčí o tom, že jejich přínos nespočívá jen ve schopnosti izolovat a zateplit místnost. Kromě úspory tepla koberec dovede:

  • zútulnit interiér,
  • zlepšit akustiku místnosti,
  • snížit hluk při chůzi,
  • zvýšit bezpečnost.

Podlahové vytápění, jiná pravidla

Pokud máte doma podlahové vytápění, platí pro pořízení koberce jiná pravidla. Místo vysokých a hodně izolujících koberců doporučujeme tenké koberce nebo PVC podlahy, kterými teplo z podlahy snadno prostoupí.

Shrnutí

  • Za každý stupeň dolů ušetříte zhruba 6 % nákladů na vytápění.
  • Koberec izoluje od chladného podkladu, a tím zlepšuje váš teplotní komfort. Můžete tak snížit teplotu v místnosti a stále se cítit dobře.
  • Při výběru se zaměřte na koberce s vysokou hustotou a výškou vlasu a filcovým podkladem.
  • Ideální je koberec po celé ploše místnosti, užitečné jsou ale i kusovky na místech, kde trávíte hodně času.
  • Pokud vás doma trápí vysoká vzdušná vlhkost, sáhněte po vlněném koberci.

Podívejte se na kusové koberce s dobrou tepelnou izolací

Podívejte se na metrážové koberce s dobrou tepelnou izolací

Podívejte se na kusové koberce s dobrou tepelnou izolací

Podívejte se na metrážové koberce s dobrou tepelnou izolací

Zhlédněte všechny koberce se kterými ušetříte

Další články z kategorie Aladinův rádce

Průvodce kusovými koberci. Jak vybrat ten pravý?

Průvodce kusovými koberci. Jak vybrat ten pravý?

Koberec má v interiéru svou velkou úlohu: dokáže vhodně doplnit vybavení místnosti, stane se nosným dekorativním prvkem, vymezí prostor pro zábavu a vnese do prostoru rovnováhu.
Číst více
Které podlahové krytiny jsou vhodné pro alergiky?

Které podlahové krytiny jsou vhodné pro alergiky?

Pro alergiky je prostředí domova klíčovým faktorem pro zdraví a pohodu. Výběr správné podlahy může mít vliv na kvalitu vzduchu v místnosti a na množství alergických reakcí. Přečtěte si náš článek.
Číst více
Protiskluzová úprava koberců

Protiskluzová úprava koberců - jen u nás!

Udržet koberec na jednom místě, bez toho, aniž byste jej museli zatěžovat nábytkem, bývá občas nadlidský úkol. Poradíme vám, jak na to!
Číst více