🍀 Komu se nelení, tomu se zelení. Na všechny UMĚLÉ TRÁVY využijte slevu 15 % s kódem TRAVA15

Jak na vyrovnání podlahy aneb srovnejte si to!

Rozhodnuto. Budete pokládat novou podlahu nebo metrážový koberec a nevíte, kde přesně začít? Podklad totiž musíte mít perfektně vyrovnaný. Ideálním řešením je samonivelační stěrka.

Za skvělé řešení se považují nivelační a samonivelační stěrky. Jejich použití je totiž naprosto jednoduché a výsledek je při dodržení předepsaného postupu stoprocentní. Těšně před zatuhnutím se totiž samovolně, a především rovnoměrně rozlijí po celé podlaze. A to na milimetr přesně. Podlahu tak budete mít dokonale rovnou a připravenou k pokládce.

Základem je podlahu ještě před vystěrkováním důkladně vyčistit, zbavit veškerých nečistot a případné větší nerovnosti větší než 2 centimetry si žádají vyrovnání podlahy. Je důležité odstranit i lepidla či barvy z předchozích krytin. Při práci se stěrkovou hmotou musíte být dostatečně hbití a pracovat rychle, aby vám stěrka nezasychala, vždy se držte technického návodu a pracovního postupu zvoleného výrobce stěrky. Směs rozlijete po celé ploše, kde je nutné srovnání podlahy, a ona se následně sama roztáhne do všech krajů a rovnoměrně vyplní prostor. Nezapomeňte, že mezi podlahu a stěrku je třeba aplikovat ještě penetraci, aby stěrka správně přilnula.

Jakou stěrku zvolit?

Záleží na tom, jakou tloušťku potřebujete a jakou savost. Důležité také je zda máte podlahové vytápění. Pro jemné a drobnější srovnání podlahy se používá stěrka samonivelační, která se dá aplikovat už od při tloušťce 1 milimetr až do 2,5 centimetru. Sterkovací hmotu smícháte dle poměru v návodu s vodou a nalijete na vyčištěnou (a penetrovanou) podlahu. Stěrku následně rozprostřete ježkovým odvzdušňovacím válečkem. Pozor: nivelační stěrku musíte chránit před sluncem, teplotními šoky i průvanem. Tuhne přibližně hodinu, do té doby s hmotou nijak nemanipulujte. Pokud se budete držet předepsaných postupů, úspěch vás nemine. V případě, že si na stěrkování netroufnete, není žádná ostuda pozvat si odborníka.

Pokladaní podlahy


Zhlédněte, na kolik by Vás vyšla profesionální pokládka

Další články z kategorie Aladinův rádce

Průvodce kusovými koberci. Jak vybrat ten pravý?

Průvodce kusovými koberci. Jak vybrat ten pravý?

Koberec má v interiéru svou velkou úlohu: dokáže vhodně doplnit vybavení místnosti, stane se nosným dekorativním prvkem, vymezí prostor pro zábavu a vnese do prostoru rovnováhu.
Číst více
Ušetřete až několik tisíc ročně za topení. Kupte si koberec

Ušetřete až několik tisíc ročně za topení. Kupte si koberec

Věděli jste, že můžete ušetřit až několik tisíc ročně za náklady na topení koupí vhodného koberce?
Číst více
Které podlahové krytiny jsou vhodné pro alergiky?

Které podlahové krytiny jsou vhodné pro alergiky?

Pro alergiky je prostředí domova klíčovým faktorem pro zdraví a pohodu. Výběr správné podlahy může mít vliv na kvalitu vzduchu v místnosti a na množství alergických reakcí. Přečtěte si náš článek.
Číst více