🍀 Posečte ceny umělých trav s kódem TRAVA10. Výprodej trav a slevy až 28 %.

Jak na vyrovnání podlahy aneb srovnejte si to!

Rozhodnuto. Budete pokládat novou podlahu nebo metrážový koberec a nevíte, kde přesně začít? Podklad totiž musíte mít perfektně vyrovnaný. Ideálním řešením je samonivelační stěrka.

Za skvělé řešení se považují nivelační a samonivelační stěrky. Jejich použití je totiž naprosto jednoduché a výsledek je při dodržení předepsaného postupu stoprocentní. Těšně před zatuhnutím se totiž samovolně, a především rovnoměrně rozlijí po celé podlaze. A to na milimetr přesně. Podlahu tak budete mít dokonale rovnou a připravenou k pokládce.

Základem je podlahu ještě před vystěrkováním důkladně vyčistit, zbavit veškerých nečistot a případné větší nerovnosti větší než 2 centimetry si žádají vyrovnání podlahy. Je důležité odstranit i lepidla či barvy z předchozích krytin. Při práci se stěrkovou hmotou musíte být dostatečně hbití a pracovat rychle, aby vám stěrka nezasychala, vždy se držte technického návodu a pracovního postupu zvoleného výrobce stěrky. Směs rozlijete po celé ploše, kde je nutné srovnání podlahy, a ona se následně sama roztáhne do všech krajů a rovnoměrně vyplní prostor. Nezapomeňte, že mezi podlahu a stěrku je třeba aplikovat ještě penetraci, aby stěrka správně přilnula.

Jakou stěrku zvolit?

Záleží na tom, jakou tloušťku potřebujete a jakou savost. Důležité také je zda máte podlahové vytápění. Pro jemné a drobnější srovnání podlahy se používá stěrka samonivelační, která se dá aplikovat už od při tloušťce 1 milimetr až do 2,5 centimetru. Sterkovací hmotu smícháte dle poměru v návodu s vodou a nalijete na vyčištěnou (a penetrovanou) podlahu. Stěrku následně rozprostřete ježkovým odvzdušňovacím válečkem. Pozor: nivelační stěrku musíte chránit před sluncem, teplotními šoky i průvanem. Tuhne přibližně hodinu, do té doby s hmotou nijak nemanipulujte. Pokud se budete držet předepsaných postupů, úspěch vás nemine. V případě, že si na stěrkování netroufnete, není žádná ostuda pozvat si odborníka.

Pokladaní podlahy


Zhlédněte, na kolik by Vás vyšla profesionální pokládka

Další články z kategorie Vinylové a PVC podlahy

Jak vybrat laminátovou podlahu

Jak vybrat laminátovou podlahu

Jak vybrat plovoucí podlahu, aby seděla vašemu interiéru i stylu života? Stačí si odpovědět na pár jednoduchých otázek, a budete mít doma lamino přesně podle vašeho gusta.
Číst více
Laminátové podlahy vs. vinylové podlahy: bitva podlažních titánů

Laminátové podlahy vs. vinylové podlahy: bitva podlažních titánů

Ty nekonečné rozhovory o tom, jakou zvolit. Ale nestrachujte se, milí čtenáři, dnes se ponoříme do vod nekonečného moře podlahových možností vysvětlíme si rozdíly mezi laminátovými a vinylovými podlahami.
Číst více
Vše co potřebujete vědět o PVC podlahách

Představení PVC podlah

Moderní PVC podlahy neboli lina, jsou vyráběny za pomoci těch nejpokročilejších technologií. Jak vybrat tu nejvhodnější?
Číst více