😮 Slevy až 50 % na tisíce produktů! Jen do pondělí probíhají Dny Můjkoberec!

Jak se starat o koberec a správně ho vyčistit?

Nižší náklady na vytápění, lepší akustika, měkký podklad pro vaše chodidla i dětské hry a příjemná atmosféra. Za to všechno patří dík kobercům v interiéru. Aby vydržely krásné a funkční co nejdéle, zaslouží si vaši péči. Přečtěte si, jak se o koberec postarat jako o vlastní..

 

Bez vysavače se neobejdete

Říká se, že časté vysávání koberci neprospívá, ale opak je pravdou. Kromě odstranění nečistot pomůžete pravidelným luxováním i vzhledu koberce. Klasickým kobercům se střiženým vlasem vysavače, ideálně s rotačním kartáčem, pomáhají narovnat vlas, takže potom nepůsobí sešlapaně. Vysávání, tentokrát bez rotačního kartáče, do kterého by se vlas zamotával, prospěje i kobercům s dlouhým vlasem typu shaggy. Koberce s krátkým vlasem nebo bez vlasu jsou na údržbu úplně nejsnazší, protože je mnohdy stačí jen vyklepat. Ani jim vysávání neuškodí.

Jednou za rok důkladné čištění

Pokud chcete, aby vám koberec vydržel dlouho a bez změny barvy, měli byste ho minimálně jednou za rok vyčistit z gruntu. Udělat to můžete kdykoli, ale ideální chvíle na důkladné čištění přichází na jaře.

Jak vyčistit koberec? Základem je pravidelné vysávání.
Kdo pravidelně vysává, má čistý a nadýchaný koberec.

Suché čištění koberců

Suché čištění patří k nejběžnějším, a tak doma pěnový nebo práškový prostředek na čištění koberců pravděpodobně máte. Pokud ne, bez problémů jej seženete v drogerii, specializované prodejně nebo u nás. Tento typ čisticího přípravku bývá k vlasům koberců velmi šetrný, nemusíte se proto bát sražení nebo poškození vláken. Metodu suchého čištění můžete bez obav použít i u koberce z přírodních materiálů.

 

Jak na to?

  • Koberec vysajte.
  • Rozprašte přípravek na suché čištění.
  • U koberce s vyšším vlasem použijte kartáč a přípravek do koberce pořádně zapravte.
  • Nechte přípravek potřebnou dobu působit (řiďte se návodem).
  • Koberec důkladně vysajte.
  • Hotovo.

 

Odstranění skvrn

Protože hlavní zásada je odstranit skvrnu okamžitě, vyplatí se mít po ruce přípravky určené na koberce. Pak vás nemusí strašit ani vylitá káva nebo červené víno.

 

Jak na to?

Aladinův tip: Čisticí prostředek si nejprve vyzkoušejte na malé části koberce, ať máte jistotu, že nezmění barvu koberce.

  • Koberec vysajte.
  • Nastříkejte čistič.
  • Pomocí houby nebo hadříku vytvořte pěnu a nechte ji dostatečně dlouho působit.
  • Po vyschnutí zbytky vyluxujte
  • Hotovo.

 

Efektivní čistič

Dlouholeté zkušenosti s koberci nás přivedly k vlastnímu čističi, za který dáme ruku do ohně. Dr. Aladin Professional obsahuje tu nejefektivnější čisticí směs, kterou jsme za dobu našeho fungování objevili a která se nám perfektně osvědčila. Kapalinu s tajnou směsí stačí aplikovat na znečištěná místa, nechat chvíli působit a vytřít suchým hadrem nebo opláchnout vodou.

 

Pomocí vhodného přípravku lze koberec vyčistit i v domácích podmínkách
Koberec doma snadno vyčistíte vhodným přípravkem.

Mokré čištění koberců

Druhý a trochu náročnější způsob, jak koberec doma vyčistit, je mokré čištění. Pozor na to, že tahle metoda není vhodná pro všechny druhy koberců. Mokrému čištění se vyhněte především, pokud máte doma koberce viskózové nebo hedvábné.

 

Jak na to?

  • Koberec vysajte.
  • Přípravek na mokré čištění smíchejte s vodou podle návodu.
  • Směs nanášejte na koberec houbičkou, na skvrny použijte kartáč a rovnou stírejte vlhkým hadříkem.
  • Po zaschnutí vysajte.
  • Hotovo.

 

Aladinův tip: Myslete na to, co máte pod kobercem. Voda z mokrého čištění by mohla snadno zničit parkety i plovoucí podlahu. Také počítejte s tím, že koberec může schnout i několik dní a minimálně 6 hodin se na něj nesmí šlapat.

 

Čištění koberců s dlouhým vlasem pomocí pěny
Čištění koberců s dlouhým vlasem pomocí pěny

Strojové čištění koberců

Pokud chcete mít koberec dokonale čistý, vydezinfikovaný, provoněný a s oživenou barvou vlasu, sáhněte po strojovém čištění. Vybírat můžete mezi víceúčelovými a průmyslovými vysavači, které mají zabudovanou nádobu na vodu a saponát. Klíčovým parametrem je přitom výkon vysavače, který tlakem vhání saponát a vodu do koberce a potom z něj nečistoty i vodu zase vytahuje. Nevýhodou strojového čištění je stejně jako u mokrého čištění doba schnutí koberce a riziko, že zničíte podlahu pod ním. Pořízení profesionálního přístroje na mokré vysávání je navíc finančně i prostorově náročné. Pokud všechny tyhle komplikace nechcete řešit, můžete si objednat profesionálního čištění a nechat odbornou firmu, ať se o vše postará.

Aladinův tip na profi čištění: Díky nejmodernějším strojům umíme bezpečně čistit i nejnáročnější materiály jako je viskóza, tencel nebo vlna. Čistíme koberce kusové, metrážové i běhouny, šetrně ke kobercům i vaší kapse. Veškeré čištění je s dopravou k vám i zpět zdarma. Stačí si službu objednat a my k vám přijedeme, koberec vyzvedneme a vyčistíme a zase vám ho přivezeme zpátky. Vyvoněný, čistý, beze skvrn a bakterií. U metrážových koberců si domluvíme termín a přijedeme koberec vyčistit k vám.

Impregnace koberců

Impregnace koberců je trik, který používáme u nás. Naimpregnováním se vytvoří ochranná vrstva a když se potom koberec ušpiní, jeho čištění je násobně snazší. Skvrnu jednoduše utřete a nemusíte řešit náročné a nákladné čištění. Ošetření vydrží 2-3 roky a na nový koberec vám ho aplikujeme u nás ve skladu. Stačí při nákupu zaškrtnout, že chcete koberec naimpregnovat a my už se o to postaráme. Koupit si můžete i lahvičku domů a aplikovat impregnaci sami.

Zhlédněte všechny koberce s možností impregnace






Podívejte se na možnost profesionálního čištění  Zhlédněte nabídku čistících prostředků 

Další články z kategorie Aladinův rádce

Jak nainstalovat kobercové lišty

Jak nainstalovat kobercové lišty

Aladin radí, jak přesně postupovat při instalaci kobercových soklových lišt TL55.
Číst více
Jak nainstalovat podlahové lišty

Jak nainstalovat podlahové lišty

Zde se dozvíte, jak nainstalovat podlahové lišty, včetně potřebných nástrojů a základních kroků pro dosažení profesionálního výsledku.
Číst více
Jak se starat o laminátovou podlahu

Jak se starat o laminátovou podlahu

Správná péče o laminátovou podlahu je klíčem k jejímu dlouhému životu a krásnému vzhledu. Objevte osvědčené metody a doporučení, jak udržet vaši laminátovou podlahu v perfektním stavu.
Číst více