🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Laminátové podlahy vs. vinylové podlahy: bitva podlažních titánů

Ach, podlahy! Ty nekonečné rozhovory o tom, jakou zvolit. Tyhle debaty dokážou rozdělit rodiny, přátele i kolegy. Ale nestrachujte se, milí čtenáři, dnes se ponoříme do vod nekonečného moře podlahových možností vysvětlíme si rozdíly mezi laminátovými a vinylovými podlahami. Takže si sedněte, uvolněte se a užijte si tuto jízdu.

Výhody laminátových podlah

1. Imitace mistra

Laminátové podlahy dokonale imitují vzhled dřeva, kamene či jiných materiálů. Máte rádi vzor dubu, ale představa vykácených lesů tíží vaše svědomí? Laminátová podlaha vám je řešením!

2. Rozpočet

Laminátové podlahy vypadají luxusně a není kvůli nim potřeba prodávat ledvinu. Je to cenově dostupný zázrak, který z vás udělá krále či královnu podlahového světa.

3. Snadná instalace

Laminátové podlahy lze snadno instalovat díky tzv. "klikacímu systému". Tím pádem můžete být i samouk, který se pohybuje na pomezí "kutilství" a instalaci zmáknete. A kdyby ne, pořád máte v záloze naše profesionální podlaháře.

Nevýhody laminátových podlah:

1. Voda je nepřítel

Laminátové podlahy a voda nejsou nejlepší přátelé. Pokud je tedy váš byt častým cílem záplav, možná byste měli zvážit zakoupení dražších voděodolných laminátových podlah anebo úplně jinou podlahovou krytinu.

2. Opravy?

Ne, děkuji: Laminátové podlahy nelze opravovat. Jakmile se na nich objeví škrábanec nebo důlek, nestačí sáhnout po brusce, ale je potřeba prkno vyměnit. Kdyby byly laminátové podlahy kočka, měly by devět životů. Jenomže nejsou.

3. Vyšší hlučnost

Laminát netlumí hluk tak dobře, jako koberec, vinyl nebo PVC. Proto je důležité zvolit pod něj kvalitní podložku, jinak vás sousedé nebudou mít rádi.

A jak si ve srovnání stojí vinylové podlahy?

1. Voděodolnost

Vinylová podlaha je jako vodník – miluje vodu a dokáže s ní skvěle vycházet. Pokud máte obavy z povodní či záplav v kuchyni nebo koupelně, vinyl vám bude věrně stát po boku a držet vaše nohy suché.

2. Měkkost a komfort

Vinylová podlaha je jako měkká peřinka pro vaše nohy. Je příjemná a pohodlná, což je ideální pro ty, kteří tráví hodně času na nohou nebo nemají rádi domácí papuče.

Jako každý produkt, i vinyl má své nevýhody.

1. Méně odolný

Bohužel, vinylová podlaha není zcela nezničitelná. Může být náchylnější ke škrábancům a poškození, pokud se na ní usadí monstrum v podobě těžkého nábytku nebo ostrých předmětů.

 

2. Cena

Neradi hážeme všechny vinyly do jednoho pytle, ale obecně vzato, vinyl stojí zhruba 2x nebo 3x tolik, co laminátová podlaha. A to už může být pádný argument, proč zvolit laminát.

Takže jak vidíte, každá podlaha má své pro a proti. Tímto by na obvyklých webech článek povětšinou končil. Jenže my nejsme obvyklý web, a tak vám rádi řekneme náš názor.

 

Bydlíte-li v paneláku nebo bytovém domě, kde je všechno slyšet, anebo máte-li v domě zvýšenou vlhkost, doporučujeme si připlatit za vinylovou podlahu. Odměnou vám bude větší komfort, lepší životnost a zvukotěsnost.

Naopak pokud do podlahy nechcete investovat jmění a jde vám o snadnou instalaci, dokonalý vzhled anebo máte v plánu podlahu doplnit v komfortních zónách před sedačkou, u postele atd. kusovými koberci, volili bychom laminátovou podlahu. Za ušetřené peníze můžete vyrazit třeba na dovolenou.




Podívejte se na nabídku vinylových podlah
Podívejte se na nabídku laminátových podlah

Další články z kategorie Vinylové a PVC podlahy

Jak vybrat laminátovou podlahu

Jak vybrat laminátovou podlahu

Jak vybrat plovoucí podlahu, aby seděla vašemu interiéru i stylu života? Stačí si odpovědět na pár jednoduchých otázek, a budete mít doma lamino přesně podle vašeho gusta.
Číst více
NÁVOD: Jak na vyrovnání podlahy při pokládce?

Jak na vyrovnání podlahy aneb srovnejte si to!

Rozhodnuto. Budete pokládat novou podlahu nebo koberec a nevíte, kde přesně začít? Poradíme vám.
Číst více
Vše co potřebujete vědět o PVC podlahách

Představení PVC podlah

Moderní PVC podlahy neboli lina, jsou vyráběny za pomoci těch nejpokročilejších technologií. Jak vybrat tu nejvhodnější?
Číst více