🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Článek pro vás napsala naše designérka

Pavla Tvrdíková
Profesionální bytová designérka
Znáte z TV Prima (Mistři dílny)
Více o Pavle


Nemůžete se rozhodnout, zda si domov zařídit ve stylu rustikálním, Art deco nebo dokonce ve stylu boho? Eklektický interiérový styl pak možná bude to pravé pro vás.

Historie eklektického stylu

Termín „eklekticismus“ pochází z řeckého slova eklektikos, které můžeme přeložit jako „vybírat“. Je tedy typem interiérového designu, který kombinuje různé styly a motivy, vybírá z nich to nejlepší, a tím vytváří jedinečný prostor vyjadřující váš individuální vkus.

Myšlenka eklektismu přešla do architektury v 19. století s posedlostí viktoriánské éry globální módou. Architekti se rozhodli přejít ke zcela novému vzhledu. A tak tento trend vybírat nejlepší prvky k dosažení dokonale originálního díla pronikl i do interiérového designu.

Charakteristika eklektismu v interiéru

Eklektický interiérový design se vyznačuje rozmanitou, avšak pečlivě promyšlenou směsí estetických a funkčních prvků.

1. Míchání různých prvků

Včetně míchání potisků, vzorů a textur. Eklektický dekor spojuje různé tvary, kompozice a designové prvky, které by se za normálních okolností vzájemně nedoplňovaly, aby vytvořily unikátní kompozici.

2. Fúze moderního a tradičního

Eklektický styl spojuje design z různých časových období. Můžete kombinovat vintage nábytek s minimalistickou architekturou. Nebo spojit moderní styl z poloviny století s akcenty francouzské renesance. Je dovoleno míchal staré s novým.

3. Pečlivé zpracování prostoru 

Eklektický interiérový design může působit nenuceně, ale u tohoto stylu je nutné pečlivě vybírat jednotlivé prvky prostoru tak, aby jako celek perfektně ladil. Definování stylu místnosti pomůže jeden prvek nebo téma (např. barva či textura), které sjednotí ostatní vybavení.

Eklekticky koberec v interiéru

Jak dosáhnout dokonalého interiéru v tomto stylu?

1. Zvolte jednu sjednocující barvu

Barevná paleta pomůže spojit mnoho nesourodých prvků vašeho prostoru dohromady. Vyberte si několik barev, které se budou opakovat v celém schématu interiéru. Tyto barvy můžete využít na koberci, polštářích, odkládacích stolcích a dekoracích, zvláště pokud zvolíte mix více interiérových stylů.

2. Navrhněte jeden ústřední prvek 

Ústřední bod, jako je výrazná tapeta na zeď, výrazný kus nábytku nebo nepřehlédnutelný koberec, přitáhne žádoucí pozornost k jednomu místu ve vašem pokoji. Styl tohoto prvku promítněte také do výběru stylu zbylého zařízení.

3. Kombinujte!

Eklektický styl se vyžívá v kombinování různých materiálů, vzorů a struktur. Opakujte ale zvolené materiály i na dalším vybavení místnosti, abyste vytvořili pocit vizuální harmonie. Vzor z tapety se nebojte opakovat na koberci v jiné barevné kombinaci. Jednu výraznou barvu zakomponujte do malby, ale i do textilií.

4. Mixujte styly

Eklektické prostory mohou obsahovat několik prvků různých interiérových stylů. Experimentujte s různými kombinacemi starožitných předmětů s moderním uměním. Například váš francouzský viktoriánský konferenční stolek může překvapivě dobře fungovat v kombinaci s kobercem ve stylu Art deco. Vaše minimalistická galerie na zdi může být dokonalým ústředním bodem vaší jídelny v romantickém Provence stylu.

Hrajte si s barvami, tvary a styly, dobrým pomocníkem může být vytvoření jednoduchého mood boardu se vzorky látek, koberců a fotkami nábytku. Jakmile si vše poskládáte k sobě, snadněji se rozhodnete pro tu nejdokonalejší kombinaci.

5. Nezahlťte celý prostor 

Eklektický pokoj nemá připomínat návštěvu bazaru s nábytkem. Ve výrazných barvách a vzorech je nutné vytvořit i neutrální místa. Rozbijte svůj eklektický interiér neutrálními barvami a prázdnými místy, abyste se ujistili, že místnost nebude působit přeplněným dojmem.

Koberce Spectrum v eklektickém stylu



Podívejte se na další koberce z řady Spectrum

Další články z kategorie Inspirace a trendy

Vánoční kobercová inspirace

Vánoční kobercová inspirace

Vánoce se rychle blíží, a tak si určitě kladete tu nejčastější otázku: jaký vánoční dárek byste měli pořídit svým blízkým? Přečtěte si náš článek s tipy.
Číst více
Inspirujte se v interiéru podzimními trendy letošního roku

Inspirujte se v interiéru podzimními trendy letošního roku

Teplé deky, vůně svíček a procházky ve spadaném listí – ano! Ale podzim ale není jen o tom, hledejte inspiraci v nejnovějších trendech.
Číst více
Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl odráží staletou tradici francouzských venkovských domů a nenapodobitelnou krásu Azurového pobřeží. Jak tohoto stylu dosáhnout v interiéru?
Číst více