🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Které podlahové krytiny jsou vhodné pro alergiky?

Pro alergiky je prostředí domova klíčovým faktorem pro zdraví a pohodu. Výběr správné podlahy může mít vliv na kvalitu vzduchu v místnosti a na množství alergických reakcí.

Jak si stojí koberce?

Vědecké výzkumy nám často ukazují nečekané a zajímavé věci a jedním z takových překvapení je, že moderní koberce mohou být překvapivě prospěšné pro alergiky! Ano, možná jste si mysleli, že koberce jsou "zakázaná zóna" pro ty, kdo trpí alergiemi, ale nová zjištění ukazují opak. 

Moderní koberce s nízkým vlasem a speciálními hypoalergenními vlastnostmi mají schopnost zachytávat a zadržovat prach, roztoče a další alergeny, což vede ke snížení prašnosti v místnosti. To může pomoci alergikům minimalizovat potenciální alergické reakce a zlepšit kvalitu vzduchu v jejich domovech.

Samozřejmě, jako v každém případě, je důležité pravidelně udržovat koberce v čistotě. Pravidelné vysávání a profesionální čištění pomáhají udržet je ve skvělé kondici a maximalizovat jejich pozitivní účinky na alergiky.

A co tvrdé podlahy? 

Tvrdé podlahy jsou hladké a nepropouštějí prach a alergeny tak, jako textilní povrchy. To znamená, že prach a alergeny mohou být snadno odstraněny vysavačem nebo vytíráním, což také pomáhá udržovat čistotu a kvalitu vzduchu v místnosti. Tvrdé podlahy jsou také odolnější vůči vlhkosti než koberce, a jsou tedy méně náchylné k vzniku plísní, která může zhoršovat alergie u citlivých jedinců. 

Přestože tvrdé podlahy jsou samy o sobě vhodné pro alergiky, pravidelné vysávání, časté vytírání a udržování čistého prostředí jsou nezbytné pro dosažení optimálních výsledků.

Hmm... takže je to fifty-fifty? 

Ne tak úplně. Pokud neplánujete vysávat a vytírat podlahu dvakrát denně, doporučili bychom Vám spíše celoplošný koberec s krátkým vlasem nebo smyčkou. Ne že byste pak nemuseli luxovat vůbec, ale drobné prachové částice a tělíčka roztočů se budou držet u země a nebudou se tolik šířit vzduchem, který dýcháte. Je to sice paradox a jde to proti tomu, co nás celou dobu učili, ale když se nad tím zamyslíte, má to vlastně logiku.

Celoplošný koberec s krátkým vlasem nebo smyčkou


Metrážové koberce s krátkým vlasem nebo smyčkou

Další články z kategorie Aladinův rádce

Jak vybrat laminátovou podlahu

Jak vybrat laminátovou podlahu

Jak vybrat plovoucí podlahu, aby seděla vašemu interiéru i stylu života? Stačí si odpovědět na pár jednoduchých otázek, a budete mít doma lamino přesně podle vašeho gusta.
Číst více
Jak vybrat kusový koberec?

Jak vybrat kusový koberec?

Koberec má v interiéru svou velkou úlohu: dokáže vhodně doplnit vybavení místnosti, stane se nosným dekorativním prvkem, vymezí prostor pro zábavu a vnese do prostoru rovnováhu.
Číst více
Ušetřete až několik tisíc ročně za topení. Kupte si koberec

Ušetřete až několik tisíc ročně za topení. Kupte si koberec

Věděli jste, že můžete ušetřit až několik tisíc ročně za náklady na topení koupí vhodného koberce?
Číst více