😮 Slevy až 50 % na tisíce produktů! Jen do pondělí probíhají Dny Můjkoberec!

Koberec jako umělecké dílo v interiéru

Všichni máme občas chuť vylepšit naše domovy a přenést do nich jedinečnost naší osobnosti. Napadlo vás někdy, že jediná věc, která chybí ve vašem obývacím pokoji při pohodlné sedačce, může být umístěna právě pod vašima nohama? Ano! Koberec může být unikátním solitérem nebo přímo kouskem originálního umění, které doplní design vašeho prostoru nebo určí jeho nový směr.

Od středověku až po současnost, je právě koberec, tou částí vybavení domácnosti, která obstála ve zkoušce času. Jeho užitnou funkci postupně nahradila dekorativní, stal se vzácným předmětem, který sloužil i jako platidlo. Díky cestám slavného Marca Pola se perské koberce dostaly z dalekého Západu do Evropy a všechny oslnily svým dokonalým zpracováním.

Dodnes je koberec interiérovým prvkem, který dokáže vyvolat emoce, vyprávět příběh a rozzářit domov – vše, co očekáváte od vzácného uměleckého díla.

Ručně vázaný kusový koberec Diamond DC-HALI B Grey/silver

Ručně vyráběné koberce jsou cenným doplňkem

Ručně vyráběné koberce jsou jedinečné ai při zachování stejného designu, barvy a vazby nebudou žádné dva kusy identické. Ruční výroba má vždy za následek nezbytné nepravidelnosti vzoru, které dodávají koberci jedinečné kouzlo. Tradičně vyráběné orientální koberce se nevyrábějí v různých velikostech, ale existuje pouze jeden kus. A přesně v tom spočívá kouzlo a charakter ručně vyráběného koberce. Jedinečnost každého kusu znamená, že budete vlastnit výjimečné umělecké dílo.

Ručně vázaný kusový koberec Diamond DC-Galaxy 4 Silver/Mix

Ručně vyráběné koberce jsou většinou buď vázané, všívané, tkané nebo plošně tkané (koberec kilim). Hustota uzlů určuje kvalitu koberce. Čím více uzlů na metr čtvereční, tím je vyšší kvalita koberce, ale také jeho odolnost.

Výroba takového koberce může trvat celé měsíce někdy i roky, a v tom spočívá jeho hodnota. S ručně vyráběným kobercem si kupujete originální kus umění, který je investicí do budoucnosti, takový koberec bude mít svoji hodnotu i za mnoho let.

Ručně vázaný kusový koberec Heriz Wood DE 2005 Grey Mix

Moderní koberce ve výrazných barvách a netradičních vzorech

Moderní koberce nás v současnosti mohou překvapit velmi výraznými barvami, pestrými vzory a dokonalou technikou zpracování. A přestože se jedná o strojovou výrobu, jsou neméně kvalitní a mohou se stát hlavním prvkem vašeho domova.

Kusový koberec Bloom 466118/AK99

Nebojte se nápadných kombinací, letošním trendem designu interiéru jsou barvy a jejich nečekané kombinace. Nechte se doma přivítat pastelovými květinami jako z obrazu od Moneta nebo rozmanitou paletou slavného Vincenta Van Gogha.

Kusový koberec Patina 41040/500

Šedi odzvonilo iv interiérech, neutrální prostor rozzáří koberec s tropickým vzorem, na dovolené si tak můžete připadat i na svém balkoně či terase. Venkovní koberce jsou vyráběny z materiálů, které odolají slunečnímu záření i dešti, zachovají si navíc svoji barvu i tvar.

Kusový koberec Flair 105620 Tropical Flowers Multicolored - na ven i na doma

Koberce jsou všestrannou dekorací

Koberce zdobící stěny neuvidíte v každé domácnosti. Ale představte si, jaký to zanechá dojem! Také vás vždy uchvátí tapiserie na hradech či zámcích? Koberce lze použít i ke zdobení stěn, dáte tak svému domovu zcela odlišný charakter.

Koberec zdobící stěnu pokoje

Ať už pod nohama nebo zavěšené na stěnách slouží koberce ik pohlcování zvuku, přidání textury, barev, tepla – a při tom všem mají značný umělecký přesah. Díky nim dochází k průniku designu a funkčnosti. Potěšíte navíc i další smysly, díky extra měkkým vláknům bude koberec dotykovou pastvou i pro vaše ruce a nohy.

Ručně všívaný kusový koberec Illusion Rosella Pink/Blue

Rostoucí trend používání koberců jako dekorativního prvku

Nekonečná rozmanitost kobercových vláken, barev, tvarů, vzorů a velikostí z nich činí vhodnou volbu pro zdokonalení všech druhů obytných prostor. Nebylo by přehnané říci, že není místnost, kterou by koberec, ať už na podlaze nebo na stěně, nevylepšil! Celkově jsou koberce úžasným způsobem, jak zlepšit estetiku prostoru při zachování jeho funkčních výhod. Ať už chcete přidat domovu barvu, definovat prostor nebo vytvořit útulnou a pohodlnou atmosféru, vše, co potřebujete, je pouze dokonalý koberec.

Výběr každého uměleckého díla může být náročný, u koberce tomu není jinak. Zvažte styl a záměr prostoru, vhodně vybraný koberec by měl být vizuálně přitažlivý. Jeho úkolem je doladit definovaný design a vhodně jej doplnit, případně upoutat pozornost jako ústřední prvek svým výrazným vzorem nebo vazbou.

Vzory a barvy však musí být také dostatečně praktické, aby vyhovovaly umístění v domácnosti a odolávaly každodennímu opotřebení.

Přírodní koberec, ručně tkaný Air Natural

Dejte si pozor na barvy

Najděte koberec, který doplní barvy ve vašem prostoru, aniž by je přehlušil. Pokud již máte v interiéru nějaká výrazná umělecká díla, můžete si vybrat koberec neutrálních tónů, abyste zachovali rovnováhu. Tradiční orientální koberce se vyznačují složitými vzory a výraznými barvami, které jsou krásné i praktické a hodí se k široké škále témat a stylů. Moderní vzory koberců často obsahují výrazné barvy, komplikované vazby a abstraktní vzory, které jsou zábavné a dodají prostoru šmrnc.

Ručně vázaný kusový koberec Diamond DC-PATCH RED MULTI

Kromě vizuální stránky oceníte u koberců i jejich funkční potenciál, jsou vyrobeny tak, aby vydržely intenzivní provoz, jsou odolné a dokáží zvukově i tepelně izolovat prostor. Koberce jsou obvykle vyrobeny z přírodních materiálů, jako je vlna, hedvábí, juta nebo bavlna, díky čemuž jsou měkké na dotek a odolné vůči skvrnám a polití. Praktickou investicí tak budou pro celou rodinu, včetně dětí a domácích mazlíčků.



Podívejte se na všechny kusové koberce

Další články z kategorie Kusové koberce

Koberce pro děti, aneb jak vybrat ten nejlepší

Koberce pro děti, aneb jak vybrat ten nejlepší

Zvolte takový kousek, který bude přímo pro obyvatele pokoje, zútulní interiér a zároveň bude praktický.
Číst více
Aladinův kabinet kuriózních kousků

Aladinův kabinet kuriózních kousků

Vybrali jsme pro vás neobvyklé a originální koberce a rohožky, které svým jedinečným designem zaujmou nejen milovníky bizarních věcí. Každý kousek nabízí jedinečný zážitek a nápaditý způsob, jak vyjádřit osobitý styl a záliby.
Číst více
Co je to „boho“ styl a jak si v něm zařídit interiér?

Co je to „boho“ styl a jak si v něm zařídit interiér?

Jak docílit interiérového stylu Boho? Přečtěte si náš článek a budete mít jasno.
Číst více