🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Pantone barva roku 2023 a její využití v interiéru

Autorka článku je profesionální bytová designérka.

Pavla Tvrdíková
Profesionální bytová designérka pro Mujkoberec.cz a Bydlím Hezky
designer@mujkoberec.cz


Barvu roku vyhlašuje na konci každého roku americká společnost Pantone Color Institute. Napínavé čekání právě skončilo a všichni již víme, že letošní fialový odstín Veri Peri, nahradila svěží a velmi netradiční barva 18-1750 Viva Magenta. Ta se nyní stane hlavní módní barvou a ovlivní samozřejmě i trendy v interiérech.

Co představuje nově zvolená barva Viva Magenta?

Barva roku Pantone, Viva Magenta 18-1750, vibruje energií a elánem. Je to odstín, který má kořeny v přírodě, pochází ze sady červených odstínů a představuje nový signál síly. Viva Magenta je odvážná, nebojácná a pulzující barva, oslavuje radost a optimismus, píše zcela nový příběh.

Letošní barva roku je mocná a posilující. Je to živá červená barva, která si libuje v čisté radosti, povzbuzuje k experimentování a sebevyjádření, jedná se o elektrizující odstín, který vyzývá k projevování sebe sama bez stanovených hranic. PANTONE 18-1750 Viva Magenta vítá každého se stejnou vervou pro život a má rebelský duch. Je to barva, která je odvážná, plná vtipu a zahrnuje vše.

Jak se barva roku projeví v interiérovém designu?

Odstín nové a svěží Pantove Viva Magenta velmi připomíná rezavé terakotové tóny, které byly letos velmi trendy, např. odstín paprika ovládl i moderní pojetí kuchyně. Volba barvy, která má kořeny v přírodě, ale zároveň je celkem jedinečná a jen tak na ní nenarazíte, je novým začátkem i v designu interiérů.

Tato barva bude působit velmi vášnivě a luxusně a pokud se pro ni rozhodnete, bude váš interiér působit jedinečně. Barva je to sice výrazná, ale zároveň pozitivní, nebojte se jí využít i na výmalbu stěn, nebo originální tapetu. Použitím na doplňky, textil nebo koberce v neutrálním prostoru vytvoříte neotřelou kombinaci.

Koberce v tónu Viva Magenta

Využití této výrazné optimistické barvy na koberec budou tou správnou volbou, obzvlášť pokud máte domov zařízen v přírodních neutrálních tónech. Takový koberec vnese do prostoru výraznou energii a luxus, vhodný bude zejména do společných prostor, obývacího pokoje ale i chodby, či dětského pokoje nebo koupelny. Podívejte se na koberce v barvě Viva Magenta.

Odstín podpoří dobrou náladu, rozproudí hovor a vybídne k interakci. Zároveň je skvělým způsobem, jak ozvláštnit fádní prostor.

Červené odstíny jsou časté také v barevné skladbě orientálních koberců, které se těší stále velké popularitě. Hodí se jak do tradičního, tak moderního interiéru zařízeného strohým nábytkem. Buďte odvážní a nebojte se zařadit Viva Magentu do svého domova, nebudete litovat.

Celoplošný koberec v odstínu barvy roku bude v interiéru luxusním prvkem, buďte však opatrní a nepřežeňte to, neutrální a chladné protipóly v šedých tónech a přírodních vzorech budou k této barvě tím pravým.

Jaké produkty v barvě Pantone 18-1750 u nás najdete?



Podívejte se na všechny koberce v barvě Pantone18-1750

Další články z kategorie Inspirace a trendy

Vánoční kobercová inspirace

Vánoční kobercová inspirace

Vánoce se rychle blíží, a tak si určitě kladete tu nejčastější otázku: jaký vánoční dárek byste měli pořídit svým blízkým? Přečtěte si náš článek s tipy.
Číst více
Inspirujte se v interiéru podzimními trendy letošního roku

Inspirujte se v interiéru podzimními trendy letošního roku

Teplé deky, vůně svíček a procházky ve spadaném listí – ano! Ale podzim ale není jen o tom, hledejte inspiraci v nejnovějších trendech.
Číst více
Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl odráží staletou tradici francouzských venkovských domů a nenapodobitelnou krásu Azurového pobřeží. Jak tohoto stylu dosáhnout v interiéru?
Číst více