🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Trendy v interiéru pro rok 2024: pohodlí a návrat k přírodě

Článek pro vás napsala naše designérka

Pavla Tvrdíková
Profesionální bytová designérka
Znáte z TV Prima (Mistři dílny)
Více o Pavle


Designové trendy přicházejí a odcházejí. Ty, které udají směr letošního roku, si získají vaše srdce. V roce 2024 půjde více než jindy o individualitu, pohodlí a harmonii barev. Inspirujte se některými TOP tipy pro váš domov.

Jaké barvy budou udávat trendy?

Není pochyb o tom, že modrá bude hlavní barvou roku 2024, pro své kolekce si ji vybralo hned několik značek. Odvážná modrá však není jediným odstínem, který letos oživí interiéry.

   

Zemité, přírodou inspirované tóny budou podle odborníků barvy, které dodají eleganci vašim domovům. Jsou mezi nimi všechny odstíny hnědé, od béžové až po oblíbenou terakotu, která zůstává na výsluní z předešlých let. Přidá se zelená barva lesa, ale své místo bude mít i sytě zelená. Budeme také svědky přílivu barev inspirovaných pobřežím: od světle pastelových až po výrazné modrozelené nebo tyrkysové odstíny. Zapomeňte tedy na nudnou šedou, která vládla v interiérech v letech minulých a pusťte do svých domovů paletu svěžích barev. Namísto neutrální bílé volte smetanovou.



 

Barvou roku 2024 společnosti Pantone je teplý, přívětivý odstín Peach Fuzz. "Při hledání odstínu, který odráží naši vrozenou touhu po blízkosti a spojení, jsme zvolili barvu vyzařující teplo a moderní eleganci," uvedla Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka Pantone Color Institute. Jasný, ale jemný odstín může dodat měkkost každé místnosti a pomůže vám vytvořit prostor, který je ideální pro relaxaci a reflexi. Výhoda této barvy je také v tom, že se skvěle hodí k současným designovým trendům.


Peach Fuzz od Pantone

Útulné kouty a jemné křivky pro maximální pohodlí

Trend otevřeného bydlení pomalu ustupuje menším intimnějším prostorům, kde je možné si v klidu číst, relaxovat nebo poslouchat hudbu. Vytvořte si vlastní osobní kout, třeba přidanou zástěnou nebo jednoduchým závěsem, rozdělte velký prostor na více malých částí. Větší útulnosti docílíte v místnosti například tmavšími sytými barvami, přírodním dřevem, policemi na zdech, nástěnnými dekoracemi nebo rostlinami.

Nábytek se zaoblenými křivkami není úplnou novinkou a bude trendy i v letošním roce. Organické tvary nábytku, křesel, ale i pohovek, fungují skvěle v menších prostorech a poskytnou dokonalé pohodlí.

Dalším vybavením, kde se křivky projeví, jsou oválné stoly, a to jídelní i konferenční. Zaoblené budou i kuchyňské ostrůvky nebo postele.

Inspirujte se letošními trendy styly

Jedním z populárních stylů je tzv. cottagecore, který můžeme pochopit jako rustikální nebo venkovský styl. Díky hřejivým akcentům dřeva a útulnosti těchto typů interiérů bude na vzestupu i v letošním roce. V tomto stylu využijte nábytek po babičce, stačí přidat textilie a stylové doplňky.

Quiet Luxury je trend, který bere svět módy a interiéru útokem. Název můžeme přeložit jako tichý luxus a spíše než o styl jde o filozofii interiérového designu. Quiet Luxury interiér působí nadčasově, harmonicky a nevtíravě luxusně. Jsou kladeny vysoké nároky na výběr materiálů a řemeslné zpracování, původ a osobnost jednotlivých kousků jsou důležitější než značky a velkolepost. Tento designový trend není o minimalismu. Je o jednoduchosti a uvolněnosti, důležitým aspektem je také udržitelnost a nadčasovost. Nekupujte hned kousky, které se vám zalíbí s myšlenkou na rychlou výměnu, vybírejte tak, abyste nábytek i doplňky využili dlouhodobě. Jedním ze stylů, kde se tyto prvky projevují, je japonský design interiérů.

Art Deco styl zažívá svůj elegantní návrat, a to hlavně díky výrazné kresbě dřeva, která fascinuje svou přírodní složitostí. Kromě nábytku v hlavních prostorech se využívá i na postelích, kabinetech, zrcadlech a doplňcích. Dokonalou souhru docílíte kombinací s letošními trendy barvami, tedy odstíny zelené a modré. Do stylu Art Deco patří metalický lesk, zajímavé vzory na tapetách, textiliích a kobercích.

Vzory a materiály

Hitem letošního roku budou kostky a to nejen na obkladech, ale zejména na výraznějších dekoracích, jakými jsou koberce nebo textilie, a to v různých barevných kombinacích.

Pruhy jsou nesmrtelné a vytvoříte s nimi v interiéru zajímavý akcent. Stačí vybrat tapetu, závěsy nebo koberec s pruhy, a prostor se ihned promění a osvěží. Pokud se obáváte výrazných odstínu, vsaďte na černobílou klasiku.

Doplňky pro rok 2024

Dekorace a doplňky budou také splňovat hlavní témata letošních trendů, tedy pohodlí, ale také vysokou kvalitu a udržitelnost. Barevné ručně vyráběné sklo zažívá svůj velký návrat. Metalické odlesky se projeví na doplňcích z kovu, není však žádoucí, aby jejich záře pohltila celý prostor, stačí jeden solitérní prvek. Stříbrné kovy nahrazují přírodní barvy rezavého kovu nebo přirozené patiny. Využijte je na nečekaných místech, jakými jsou třeba kuchyňské pracovní desky nebo obložení krbu.

 

Udržitelnost se projeví na nábytku a dekoracích ze dřeva, letos bude mít hlavní slovo borovice se svou výraznou strukturou a textilie z recyklovaných materiálů, a to jak závěsy, tak i potahové látky a koberce. Přečtěte si, co vše děláme pro udržitelnost a ekologii v Mujkoberec.cz

Toužíte-li po něčem neotřelém, zvolte do interiéru podstavce nebo stojany, které vyzvednou krásu jedinečného doplňku nebo zajímavých pokojových rostlin. Využijete tak jeden z dalších letošních trendů.



Podívejte se na všechny kusové koberce

Další články z kategorie Aktuality

Aladinova fotoreportáž z proslulého veletrhu Domotex

Aladinova fotoreportáž z proslulého veletrhu Domotex

Čím nás oslnil 34. ročník světového veletrhu koberců a podlahových krytin?
Číst více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Všech 365 dní roku 2023 je za námi. Jaké byly? Stály za to! Přečtěte si, čím jsme v Můjkoberci loni žili, co se změnilo a jak moc jsme zlevnili (dost).
Číst více
O tom, jak jsme natrvalo zlevnili

O tom, jak jsme natrvalo zlevnili

Proč jsme přistoupili k plošnému zlevňování? Přečtěte si příběh o podlahách a osekávání cen.
Číst více