🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Art Deco v interiéru – vše, co potřebujete vědět o tomto okázalém stylu

Článek pro vás napsala naše designérka

Pavla Tvrdíková
Profesionální bytová designérka
Znáte z TV Prima (Mistři dílny)
Více o Pavle


Interiéry ve stylu Art Deco představují krásu designu období 20. a 30. let 20. století - je to styl odvážný, bohatý a dekadentní. Existují dva způsoby, jak pojmout design domova ve stylu Art Deco: využít historické kořeny anebo si vybrat moderní ztvárnění. Samozřejmě, abyste ocenili to druhé, musíte nejprve pochopit to první.

Historie Art Deco

Art Deco, což je zkratka pro „arts décoratifs“, má kořeny ve Francii z počátku 20. století. V Americe styl vzkvétal ve 20. a 30. letech, v období války ale začal upadat a v 50. letech ho vystřídal moderní styl, který dnes nazýváme „retro styl“. Obecně je Art Deco kategorizován jako styl umění, interiérů, architektury a produktového designu, nejpopulárnější byl v éře mezi první a druhou světovou válkou. Designy této doby byly často definovány jednoduchým vzhledem (strohé linie a geometrické tvary), ale vyrobeny byly z drahých materiálů.

Pokud jste se zamilovali do prostorů jako vystřižených z filmu Velký Gatsby, bude tento styl to pravé pro vás! Jeho moderní verze se navíc hodí do každého interiéru.

Interiér ve stylu Art Deco

Moderní interpretace Art Deco

Jako většina trendů interiérového designu bývají vkus a zásady stylů proměnlivé a nejsou pro ně daná žádná přísná pravidla. V dnešní době není příliš běžné zařizovat domovy jako věrnou repliku interiérů ve stylu Art Deco. Místo toho se moderní designéři rozhodli zachytit ducha období Art Deco vypůjčením jednotlivých prvků a ztělesněním principů tohoto stylu, tedy nevázanosti, bohatství a jedinečnosti.

Moderní pojetí stylu Art Deco

Definujme důležité prvky interiérového designu ve stylu Art Deco

  • jednoduché, symetrické tvary
  • geometrické vzory pro dekorování - nejběžnějšími jsou lichoběžníky, trojúhelníky, vzor cikcak, chevron a sluneční paprsky
  • bohaté materiálové palety včetně vzácných dřevin, lakovaných povrchů, mosazi, nerezové oceli a zlacení
  • použití vysoce kvalitního textilu na potahové látky a měkké koberce velkých rozměrů
  • okrasná svítidla, jako jsou lustry nebo svícny
  • výrazné dekorace - elegantní a luxusní zároveň


Duležitým prvkem jsou jednoduché a systematické tvary
Podívejte se všechny vzory koberců Abstract
 

Jaké jsou hlavní barvy ve stylu Art Deco?

Pokud se inspirujete tradičním Art Deco stylem z 20. let, využijte velmi výraznou barevnou paletu, vhodnými barvami jsou modrá, černá, zelená, ale i odstíny tmavě červené či fialové. Výrazné barvy doplňte neutrálnějšími odstíny, jako je béžová, krémová nebo lehce tlumená žlutá. Moderní interpretace Art Deco se mohou opřít o trochu minimalističtější barvy, ale často obsahují i zmíněné výrazné tóny.

V obou směrech nesmí chybět lesklý kov, zrcadlové povrchy, luxusní materiály a bohaté zdobení.

Vhodnými barvami stylu Art Deco jsou modrá, černá, zelená, ale i odstíny červené či fialové
Podívejte se všechny vzory koberců Moderno 

Typické materiály

Do stylu Art Deco vybírejte výrazné materiály s luxusním vzhledem, jakými jsou exotické dřeviny, perleťové zdobení, mramor, lesklý stříbrný nebo zlatý kov a kvalitní textilie. Na čalounění jsou kladeny vysoké nároky, použijte samet či brokát, vyberte kvalitně zpracované zastínění oken z výrazných a bohatých látek. Podlahy by měly zdobit opulentní koberce s hustou vazbou, jemným a kvalitním vlasem. Vsaďte na výrazné vzory.

Interiér ve stylu Art Deco se vyznačuje luxusními materiály

Dekorace a doplňky v Art Deco stylu

V tomto stylu se zaměřte na dekorace s puncem luxusu, sáhněte po geometrických vzorech a zajímavých materiálech. Přivezte si originální doplňky z cest do exotických zemí.

Skvěle se hodí sametové polštářky, vzorované koberce i designové vázy nebo podnosy. Zrcadly dodáte prostoru hloubku a opticky jej zvětšíte, do váz naaranžujte řezané květiny a využijte tropicky vypadající pokojové rostliny.

Art Deco s puncem luxusu


Podívejte se na všechny kusové koberce

Další články z kategorie Interiérové styly

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Je cool, funky a trochu bizardní, ale zároveň šik, vytříbený a individualistický. Přečtěte si článek o funky stylu.
Číst více
Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl odráží staletou tradici francouzských venkovských domů a nenapodobitelnou krásu Azurového pobřeží. Jak tohoto stylu dosáhnout v interiéru?
Číst více
Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Eklektický interiérový design se vyznačuje rozmanitou, avšak pečlivě promyšlenou směsí estetických a funkčních prvků. Přečtěte si více.
Číst více