🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Článek pro vás napsala naše designérka

Pavla Tvrdíková
Profesionální bytová designérka
Znáte z TV Prima (Mistři dílny)
Více o Pavle


Je cool, funky a trochu bizarní, ale zároveň šik, vytříbený a individualistický.

A jaký je vlastně význam slova „funky“? Slovo vystihuje vše nekonvenční a neobvyklé, funky interiér bude to pravé pro umělce a svobodné duše.

Tento styl se neřídí žádnými konkrétními pravidly a čerpá inspiraci především z moderních vzorů. Živé a kontrastní barvy, asymetrický design a kreativní nápady jsou typické vlastnosti tohoto designu. Nebojte se experimentovat a využijte neokoukané vzory a barvy, vše přizpůsobte vlastní fantazii a probarvěte si interiér. Do funky stylu neodmyslitelně patří jednobarevné koberce.

Podívejte se na jednobarevné koberce

Jak pojmout funky interiér, aby byl jak kreativní, tak vkusný?

Barevnost

Inspirujte se letními festivaly, cestami do exotických zemí i tmavými industriálními prostory. Tento trend kombinuje atmosféru tmavých barev se zábavnými zářivými odstíny. Odstíny, které nejsou v interiéru právě běžné budou to pravé.

Černá dá vyniknout žluté nebo cihlové a čím výraznější bude kontrastní odstín, tím lépe. Nebojte se experimentovat se vzory a neobvyklými kombinacemi. Tento styl si můžete zcela přizpůsobit.

Pokud zvažujete výrazný barevný kontrast funky interiéru, využijte také lesk a patinu kovových povrchů, ty umožní danému prostoru vyniknout. Pokud dáváte přednost pastelovým barvám, kombinujte například pudrovou růžovou s mechovou zelenou.

Materiály

Tak jako jsou ve funky stylu dovoleny všechny barvy, platí zde liberální přístup i k materiálům. Rozhodněte se pro takové, ke kterým vás to táhne. Cihlová zeď může být doplněná barokní sedačkou, neutrální bílý prostor dá vyniknout pestré paletě barev využitých na vybavení. Semišový povrch doplňte průhledným barevným plastem.

Svoboda míchání a slučování prvků i barev znamená, že váš interiér bude kreativní a jedinečný, přesto se vyvarujte mixování mnoha komponentů z různých světů. Design by se pak mohl ošklivě pokazit a jedinečnost změnit v chaos.

Doplňky a textilie

Zapomeňte na minimalismus, tento styl si žádá velké množství uměleckých děl, dekorací dovezených z dalekých cest i z místního vetešnictví a textilií. Vsaďte na stěny pokryté obrazy, originální doplňky ze skla a kovu, výrazná svítidla a samozřejmě zajímavé kusové koberce. Ty hrají důležitou roli, prázdné podlahy do funky interiéru nepatří.

Volte jednobarevné koberce výrazných barev do interiéru, ve kterém kombinujete více barev, nebo imitaci leopardí kůže. Vedle nešlápnete ani s geometrickými tvary v zajímavých barevných kombinacích. A pokud jste příznivcem klasického stylu, vyberte si i z velké nabídky perských koberců.

Koberce můžete i vrstvit a vzájemně kombinovat. Nejedná se ale o jedinou podlahovou dekoraci, kterou můžete využít. Ve funky prostoru se doplňky pokrývají i podlahy - můžete použít puffy a taburety nebo stolky či stojací lampy. Dokonce i obrazy, zrcadla, svícny a vázy se mohou ve vkusných celcích povalovat okolo, jako by je tam někdo jen tak náhodně umístil.

Náhodné zde ale není nic a je nutné postupovat opatrně, kombinujte v jednom prostoru více předmětů z jednoho stylu nebo ve shodných barevných kombinacích. Volte kovy v jednom odstínu na různých dekoracích, aby záměr funky stylu fungoval.

Podívejte se na jednobarevné kusové koberce



Podívejte se na jednobarevné kusové koberce

Další články z kategorie Interiérové styly

Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl odráží staletou tradici francouzských venkovských domů a nenapodobitelnou krásu Azurového pobřeží. Jak tohoto stylu dosáhnout v interiéru?
Číst více
Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Eklektický interiérový design se vyznačuje rozmanitou, avšak pečlivě promyšlenou směsí estetických a funkčních prvků. Přečtěte si více.
Číst více
Poznejte glamour styl v interiéru

Luxusní interiér v glamour stylu

Okázalý, luxusní a smyslný – glamour interiér je pro opravdové požitkáře. Přečtěte si jak tohoto stylu dosáhnout.
Číst více