😮 Slevy až 50 % na tisíce produktů! Jen do pondělí probíhají Dny Můjkoberec!

Co je to „boho“ styl a jak si v něm zařídit interiér?

Tento styl ocení každý snílek či cestovatel. Bohémský styl je celý o pohodlí, uvolněnosti a svobodě. Je hravý, kreativní, barevný se spoustou textur a v podstatě neexistují žádná pravidla. Je dovoleno kombinovat nábytek, koberce i dekorace z různých stylů, období i koutů světa.

Slovo „boho“ má kořeny ve Francii. Ve 20. století tak byli označování umělci, kteří preferovali neformální život a živili se jako básnící, malíři, hudebníci či sochaři. Uvolněné byly jak jejich účesy, tak oblečení nevšedních střihů a materiálů s bláznivými doplňky.

Tento styl je velmi originální a neopakovatelný, odráží v každém koutu interiéru vaši vlastní osobnost.

Nyní si představme charakteristické prvky pro tento styl.

Boho styl - koberec Dakari

Barevnost

Základem pro tento styl je neutrální celek doplněný o zemité/přírodní barvy, jako jsou béžové, šedé, olivové, hnědé nebo khaki odstíny. Tyto barvy se mohou dále kombinovat s výraznějšími barvami, použitelnými především na doplňky – vedle nešlápnete s hořčicově žlutou, oranžovou či korálovou, zelenou i petrolejovou a dokonce s bordó.

Nebojte se experimentovat jak s barvami, tak se vzory! Tento styl rozhodně není o minimalismu, takže popusťte uzdu fantazii a nechte jí tvořit. Použijte etno motivy, geometrické vzory, pruhy, ale také motivy mandal, květin či slunce a ukažte všechny poklady dovezené z cest.

 

Boho styl - koberec Dakari Imari

Materiály

Základem boho stylu je vztah k přírodě. Vsaďte tedy na materiály jako je dřevo, ratan, kůže, kámen a z látek na bavlnu, len nebo vlnu. U tohoto stylu se bohatě využijí rukodělné práce, zkuste patchwork, macramé ale také pletení, vyšívání anebo batikování.

K dokonalému pohodlí poslouží velká spousta polštářů, na kterých můžete střídat materiály i barvy a vytvořit tak originální dílo na své sedačce. Interiér dolaďte dřevěnými stolky, stojany na pokojové rostliny – ty jsou pro tento styl stěžejní. Zavěste je také ze stropu, či položte jen na podlahu a nebojte se jich použít v prostoru více, než je běžné.

Kombinujte nové se starými kousky, využijte vlastní zručnosti a vyrobte si originál, ke kterému budete mít větší vztah než k zakoupeným doplňkům.

Boho styl - kulatý koberec Lunara

Nábytek

Ani u nábytku neplatí žádná přísná pravidla. Strohou kovovou vitrínu doplňte etno stolkem, koženým křeslem a třeba minimalistickou sedačkou, na kterou umístěte spoustu polštářů. Boho styl je velmi flexibilní, kombinujte ratan s kovem, či romantickou tkaninou. Je jen na vás, kterým směrem svůj bohémský styl povedete.

Můžete také zkusit renovaci staršího kousku, kterému dodáte patinováním „vintage“ vzhled, nebo přetřete starý stolek či komodu výraznou barvou.

Nezapomeňte také na měkký koberec, kterých může být v jednom prostou i více, mohou se vrstvit či z více kosů vytvoříte originální kompozici. I zde můžete popustit uzdu fantazii, použít jednodušší nordic vzor, ale vhodné budou i jutové koberce, nebo výraznější kousky z vlny.

  

Boho styl - 103608 Cream z kolekce Elle

Doplňky

U tohoto stylu jsou doplňky snad tím nejdůležitějším bodem. Bez nich by tento styl nebyl to pravé ořechové. Velké množství obrazů a dalších nástěnných dekorací, textilie, polštáře, plédy a koberce. Pokojové rostliny, ideálně exotické typy, lapače snů a macramé výrobky. Zajímavé květináče nebo sošky. Může se jednat i o extravagantní kousky, protože nejsou stanoveny žádné meze a vy si jednoduše můžete namixovat svou vlastní klidně i bláznivou sestavu.

 

Textilie a koberce

Textilie v boho stylu mohou buď pouze doplnit bláznivý interiér, nebo naopak podpořit jemnější boho styl barvami a vzory. Kromě zmíněných macramé doplňků to mohou být i výšivky, pletené deky nebo pufy. Koberce boho mohou být z přírodních vláken ale i ty s vysokým vlasem z umělých, snadno udržovatelných materiálů.

Vzory na kobercích mohou být jednodušší geometrické, ale také květiny, vícebarevné koberce nebo mix několika typů. Skvěle se budou hodit i kruhové koberce s třásněmi a střapci.

Důraz by měl být kladen opět na pohodlí, měkkost a svobodu.



Podívejte se na všechny Boho koberce

Další články z kategorie Interiérové styly

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Je cool, funky a trochu bizardní, ale zároveň šik, vytříbený a individualistický. Přečtěte si článek o funky stylu.
Číst více
Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl odráží staletou tradici francouzských venkovských domů a nenapodobitelnou krásu Azurového pobřeží. Jak tohoto stylu dosáhnout v interiéru?
Číst více
Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Eklektický interiérový design se vyznačuje rozmanitou, avšak pečlivě promyšlenou směsí estetických a funkčních prvků. Přečtěte si více.
Číst více