🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Článek pro vás napsala naše designérka

Pavla Tvrdíková
Profesionální bytová designérka
Znáte z TV Prima (Mistři dílny)
Více o Pavle


Provence styl odráží staletou tradici francouzských venkovských domů a nenapodobitelnou krásu Azurového pobřeží. Provence interiéry jsou velmi oblíbené mezi lidmi, kteří chtějí do svého domova vnést dotek venkovského kouzla a eleganci jižní Francie.

Podívejte se na koberce ve stylu Provence

Styl získal své jméno na počest stejnojmenné oblasti Francie, která je známá svými malebnými mořskými scenériemi, opojnou květinovou vůní, bělostnými ulicemi a pikantní kuchyní. V 17. století unikali zástupci buržoazie před městským ruchem do odlehlých provincií, kde se inspirovali místními krásami a vesnickým životem a zařídili si své domovy jednoduchým a zároveň elegantním způsobem.

V interiérovém designu byl tento styl mimořádně populární v 19. století, a to v rámci celé Evropy. V první řadě zaujal atmosférou jednoduchosti, klidu a přirozenosti, která je vesnici vlastní. A i dnes mnohé atmosféra francouzského venkova fascinuje svou jedinečnou energií, která vás dokonale odpoutá od každodenního shonu. 

Pokud chcete naplnit svůj domov lehkým středomořským šarmem, pohodlím a harmonií, styl Provence je tou nejlepší volbou – pro venkovský dům i moderní městský byt.

Podívejte se na koberce ve stylu Provence


Podívejte se na všechny koberce ve stylu Provence

Barevnost

Interiéry v tomto stylu jsou plné svěžesti mořského vánku, pikantnosti provensálských bylin a opojné vůně levandule. Základem jsou teplé neutrální odstíny bílé, krémové nebo béžové doplněné například o charakteristickou levandulovou fialovou, ale nebojte se využít i další odstíny, jakými jsou bledě modrá, žlutá nebo zelená.

Pokud zvolíte neutrální základ, můžete sáhnout i po cihlově červené, jednoduše čerpejte inspiraci v barvách venkova.

Materiály

Kouzlo pohodlí a útulnosti se v tomto stylu snoubí se starým nábytkem a luxusem přírodních materiálů. V mnoha ohledech se shoduje s venkovským stylem, se sotva postřehnutelnou elegancí francouzského panství. 

Co je tedy charakteristické pro styl Provence? Přírodní materiály s přirozenou až opotřebovanou povrchovou úpravou. Volte starožitný nábytek nebo nový nábytek inspirovaný venkovem se zdobným kováním nebo řezbami. Stěny mohou mít štukovou úpravu nebo je obložte dřevem, cihlami, ale také kamenem. K tomuto stylu patří i hojnost květin a bylinek, buď čerstvých ve vázách a květináčích nebo zavěšených v kyticích pro sušení. 

Pro dekorace využijte porcelán a keramiku, kromě klasického nádobí můžete sáhnout i po figurkách a soškách. Dobrou volbou jsou kované a plechové prvky v podobě džbánů či forem a velmi oblíbené jsou i staré litinové váhy.

Vzory

Něžné květinové vzory budou to pravé a nemusíte se omezit jen na levanduli. Vhodné ale jsou i puntíky, proužky nebo kárované vzory. V neutrálních interiérech můžete zvolit i výraznější vzory například na závěsy nebo orientální koberec na dřevěnou podlahu.

Máte po babičce ručně vyšívané poklady nebo háčkované krajky? V Provence domácnosti vynikne jejich autentická krása a dotek rodinné historie.

Nábytek

Nábytek v tomto stylu se velmi podobá nábytku venkovských domů – jen s tím rozdílem, že v Provence stylu se objevuje spíše ve světlých tónech než v přírodní či mořené verzi. Nábytek je rustikální, opotřebovaný a jeho světlé odstíny vynikají na pozadí pastelově natřených zdí. 

Používá se také bílé obložení zdí nebo původní trámy na stropech. Přiznaná opotřebovanost, nerovnosti a dekorativní praskliny pomohou vytvořit potřebný efekt tohoto stylu a dojem povrchů vyšisovaných jižním sluncem.

Dveře a okenní rámy jsou vždy dřevěné, natřené bílou barvou. Pro maximální pronikání přirozeného světla se používají interiérové dveře se skleněnými výplněmi, francouzská okna se k tomuto stylu hodí dokonale. 

Podlahy by měly být také dřevěné, v kuchyni je možné využít rustikální dlažby, terakotu nebo kámen. V tomto stylu by se rozhodně nemělo objevit PVC nebo laminát.

Dekorace

Přibližte se přírodě i v dekorování - řezané nebo sušené květy a bylinky rozmístěte v hlavních prostorech, dodají interiéru svěžest a pestré barvy. Použijte květiny, které jsou v tomto regionu běžné: kosatce, makovice, slunečnice a samozřejmě i levanduli. Nepodceňte výběr dekorací, každý detail doladí místnost k dokonalosti - kuchyňské nádobí ve venkovském stylu, dekorativní malované talíře, květináče a vázy v klasických tvarech, hliněné nádoby, sklenice s kořením a bylinkami, košíky se snítkami levandule, kulinářské knihy nebo dřevěné dekorace s řezbou.

Svítidla by měla reflektovat zvolenou barevnou paletu, nad jídelním stolem budou skvěle vypadat závěsná kovová svítidla nebo porcelánové stahovací lampy. Romantický lustr s křišťálem může vévodit obývacímu pokoji a nezapomeňte také na menší stolní lampy s látkovými stínidly.

Textilie a koberce

Vzhledem k tomu, že Provence je venkovský styl, interiérům dominují přírodní tkaniny. Nejčastěji se v používá bavlna, len, mušelín a vlna. Barvy textilu bývají tlumené nebo seprané. Když se budete snažit vytvořit provensálskou útulnost, nezapomeňte na květinové, pruhované a kostkované látky. Pro zdůraznění středomořské stylové linie Provence je vhodné přidat do designu mušle a dokonce i sítě na ryby.

Důležitými prvky jsou lehkost a jednoduchost, záclony a závěsy vlají ve vánku, jsou ušity z lehkých tkanin a ozdobené krajkou nebo madeirou.

U koberců se opět soustřeďte na přírodní materiály, jako je vlna nebo juta, v jednoduchých jednobarevných tónech, případně s romantickými vzory u neutrálně laděného interiéru.

Podívejte se na koberce ve stylu Provence



Podívejte se na všechny koberce ve stylu Provence

Další články z kategorie Interiérové styly

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Je cool, funky a trochu bizardní, ale zároveň šik, vytříbený a individualistický. Přečtěte si článek o funky stylu.
Číst více
Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Eklektický interiérový design se vyznačuje rozmanitou, avšak pečlivě promyšlenou směsí estetických a funkčních prvků. Přečtěte si více.
Číst více
Poznejte glamour styl v interiéru

Luxusní interiér v glamour stylu

Okázalý, luxusní a smyslný – glamour interiér je pro opravdové požitkáře. Přečtěte si jak tohoto stylu dosáhnout.
Číst více