🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Koberce pro děti, aneb jak vybrat ten nejlepší

Ať už vybíráte koberec pro malou princeznu, milovníka zvířátek, cestovatele nebo dospívajícího studenta, u nás najdete ten pravý. Volte kousek na míru obyvateli pokoje, koberec, který zútulní interiér a zároveň se snadno udržuje. Barev, vzorů a materiálů je nepřeberně. Zaměřte se při výběru na několik základních parametrů a nešlápnete vedle.

Celoplošný nebo kusový?

Pokud máte v pokoji novou podlahu nebo zrenovované parkety, byla by škoda zakrýt je celoplošným kobercem. Koberec kusový se také mnohem lépe udržuje, což v dětském pokoji oceníte. Snadno jej zvednete, vysajete z obou stran nebo dokonce vyperete. Vždy volte takovou velikost koberce, abyste při jeho úklidu nemuseli hýbat těžkým nábytkem. Kusových koberců je možné umístit v pokoji i několik. Vzájemně se doplní nebo poslouží více dětem. Bezpečnost zajistíte protiskluzovou úpravou, která udrží koberec na místě.

Do velmi malých pokojů volte raději celoplošný koberec, který prostoru dodá na útulnosti a dovede ho i prosvětlit. U metrážových koberců také nebudete řešit případné okraje koberce, které mohou v malých pokojích vadit.


Vlna, polyamid nebo Heatset?

Vlna je špička mezi materiály. Je velmi příjemná na dotek, perfektně izoluje a dobře zvládá případnou vlhkost. Vyšší pořizovací cena a komplikovanější údržba jsou ale důvody, proč se vlněný koberec do dětského pokoje spíše nehodí. Jeho pořízení by mohlo vyústit ve zdlouhavé a opakované čištění, které nebude příjemné vám ani dětem.

Mnohem vhodnější variantou jsou koberce z polyamidu. Jsou příjemné na dotek, vysoce odolné a zároveň snadné na údržbu. Jde o materiál, který se u kusových koberců používá hlavně pro nízkou smyčku vlákna, která zvládne vysoké zatížení. Vzor na ní bývá natištěn, což se odráží na nízké ceně. Polyamidové metráže jsou obvykle kvalitní koberce, které jsou odolnější než polypropylenové koberce. Bývají lesklejší a mívají takzvaný efekt map. To znamená, že barva koberce se mění podle toho, jak se nahne vlas.

Nejčastější volbou u kusových koberců bývají koberce z materiálu Heatset, který je odolný, příjemný a díky antistatické úpravě se také velmi dobře čistí. Barvy heatsetových koberců navíc mohou být velmi výrazné a kontrastní, takže jsou pro dětské pokoje jako stvořené.



Do hracího koutku, nebo pod stůl?

Pro menší děti je vhodné koberec umístit do hrací zóny, kde poslouží jako hřejivý podklad i hrací prvek. Izolační funkci koberce můžete využít i okolo postele, aby děti bosýma nohama nešlapaly hned po probuzení na chladnou zem. Existují i místa, kam koberec nepatří. Třeba pod psací stůl nebo pod skříň se příliš nehodí.


Pohádkové vzory a nádherné barvy

Při výběru koberce berte v úvahu vybavení pokoje, barvu podlahy a také vkus dítěte. Ideální řešení je nechat obyvatele pokojíčku, ať se na výběru koberce podílí. Díky tomu bude mít v pokoji koberec, který jej bude bavit a bude podle jeho představ. Možná to pomůže i v tom, aby dítko o koberec pečovalo a udržovalo jej v čistotě.
Určitě není třeba se bát výraznějších barev. Takový koberec naopak může být zajímavým solitérem a oživit jinak jednoduché vybavení pokoje. Mezi vzory se nabízí spousta kouzelných motivů, které budou podněcovat dětskou fantazii a zaručí, že si dítko koberec zamiluje.


Koberec, na který se dá malovat

Mezi skutečně originální koberce patří ty, na které se dá malovat. Kreslící koberce se po vybarvení jednoduše vyperou a s malováním se může začít nanovo. Děti se kobercem zabaví, užijí si legraci a vy se nemusíte stresovat, že utrpí drahý koberec. Vybírat můžete z hromady vzorů a zažít perfektní rodinné odpoledne se spoustou společné legrace.



Shrnutí:



Podívejte se na všechny dětské koberce

Další články z kategorie Kusové koberce

Ušetřete až několik tisíc ročně za topení. Kupte si koberec

Ušetřete až několik tisíc ročně za topení. Kupte si koberec

Věděli jste, že můžete ušetřit až několik tisíc ročně za náklady na topení koupí vhodného koberce?
Číst více
Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Je cool, funky a trochu bizardní, ale zároveň šik, vytříbený a individualistický. Přečtěte si článek o funky stylu.
Číst více
Jak vybrat běhoun do domácnosti? Praktický návod

Jak vybrat běhoun do domácnosti: praktický návod

U nás najdete více než 300 vzorů i běhouny na míru. Jak vybrat ten nejvhodnější? Přečtěte si náš článek a budete mít jasno.
Číst více