🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Jak v interiéru úspěšně vytvořit vintage styl?

Článek pro vás napsala naše designérka

Pavla Tvrdíková
Profesionální bytová designérka
Znáte z TV Prima (Mistři dílny)
Více o Pavle


Máte rádi moderní styl s využitím prvků, které už něco pamatují?

Pokud jde o vytvoření interiéru ve stylu „vintage“, existuje mnoho různých trendů, které můžete využít, ať už z období 50., 60. nebo 70. let 20. století. Ty zkombinujte se současnými moderními trendy a vytvořte tak domov, který bude mít neobvyklou stylovou koncepci a splní zároveň i praktické požadavky.

Vintage koberec Asmar 104014

5 kroků, jak takový interiér vyladit

1. Výběr materiálů je hlavním kritériem úspěchu

Chcete-li dosáhnout vintage vzhledu, zvolte vhodné materiály, jako je opotřebované dřevo, ratan, pískovec nebo cihla. Pro doplňky jsou velmi vhodné materiály jako tmavý kov, mosaz nebo měď, které časem získají patinu typickou pro tento styl. Jednoduchým způsobem, jak proměnit interiér, je zvolit velký koberec ve vintage stylu, tedy takový, který vypadá „ošoupaně“ či vydřeně - patina na kobercích je jedním z aktuálních trendů.

Věnujte také pozornost detailům, minimalistické chromové kování vyměňte za mosazné panty či bronzové kliky, je to velmi snadný způsob, jak tohoto vzhledu docílit bez velkých investic.

2. Výběr barevné palety

Jemné pastelové barvy vám pomohou vytvořit retro interiér připomínající 50. a 60. léta. Naopak vrstvení zemitých teplých tónů, jako je oranžová a hnědá barva, vytvoří nostalgickou atmosféru 70. let. Oranžová, korálová přecházející až do tmavě růžových či fialových odstínů je letošní interiérový hit!

Jestliže chcete svůj interiér pojmout nadčasově, zůstaňte u neutrální šedé, hnědé a béžové. V opačném případě, pokud jste dostatečně odvážní a toužíte po výrazném vintage stylu, nebojte se kombinovat tmavší barvy, černý kov a výraznou tapetu na jednu stěnu nebo koberec ve výrazné barevné kombinaci.

Barevná škála u koberců Vintage

3. Využijte výrazné vzory a textury

Vintage interiéry by měly zahrnovat dekorativní prvky a výrazné textury textilií. Materiály jako samet, tvíd, manšestr, kůže nebo ratan pomáhají vytvořit ten pravý vintage styl.

Vyberte si také originální dekorační předměty, vyrazte do antiku či starožitnictví nebo naopak do výstředních obchodů. Myslete na pokojové rostliny, kontrastní barvy, černo-bílou šachovnicovou podlahu - to, co bylo kdysi kýčem, je nyní opět cool! Ať už máte v hlavě představu o romantickém nebo nápadném prostoru, nebojte se experimentovat a bavte se zařizováním svého individuálního prostoru.

Koberec ve stylu Vintage Abstract Lozenge Multi

4. Vyberte správný nábytek

Možná máte štěstí a zdědili jste zajímavé kousky nábytku po prarodičích. Pokud ne, navštivte bazary a hledejte starožitné nebo moderní kusy nábytku z poloviny 20. století, ty vnesou do vašeho interiéru retro atmosféru. Na internetu najdete spoustu návodů, jak opravit starší nábytek, zkuste si obnovit vlastní kousek, broušením nebo naopak natřením na požadovaný odstín získáte svůj vlastní originál, na který budete navíc pyšní.

Čalounění staršího nábytku je také skvělou možností, jak dát nábytku nový směr, židle zvládnete sami, pro větší kousky, jako je křeslo nebo sofa, najděte zručného čalouníka. Látek je na trhu nepřeberné množství, navíc si tak můžete sladit veškeré textilie v prostoru do naprosté dokonalosti.

Koberec ve stylu Vintage

5. Dekorace a textilie jsou důležitým prvkem tohoto stylu

Použijte dekorace, které se běžně používaly v domácnostech v polovině 20. století, např. gramofony, bandasky na mléko, analogové hodiny, starožitné kuchyňské nádobí jako stojany na dorty nebo na pečivo - to vše vnese ten správný nostalgický tón.

Nezapomeňte také na umělecká díla inspirovaná romantickým či retro stylem, skvělou možností jsou také vintage nápisy nebo sochy, vše vhodně ozdobí stěny a police.

Velkou míru pozornosti věnujte i závěsům, kobercům, polštářům a polstrování. Můžete volit neutrální odstín pohovky a doplnit ji barevným orientálním kobercem nebo naopak použít koberec v jednodušším vzoru a doplnit jej výraznou sedací soupravou.

Nezaměnitelný Vintage styl


Podívejte se na koberce ve vintage stylu

Další články z kategorie Interiérové styly

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Je cool, funky a trochu bizardní, ale zároveň šik, vytříbený a individualistický. Přečtěte si článek o funky stylu.
Číst více
Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl odráží staletou tradici francouzských venkovských domů a nenapodobitelnou krásu Azurového pobřeží. Jak tohoto stylu dosáhnout v interiéru?
Číst více
Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Eklektický interiérový design se vyznačuje rozmanitou, avšak pečlivě promyšlenou směsí estetických a funkčních prvků. Přečtěte si více.
Číst více