🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Jak pečovat o umělou trávu?

Travní koberce jsou tak nenáročné a zároveň tak pohodlné, že se okamžitě stanou vašimi favority. Nemusí se sekat, nepotřebují ani kapku vody a zelenají se slunečnímu úpalu navzdory. Údržba umělého trávníku je hotová raz dva. Jak na ni? Přečtěte si, jak se o travní koberec starat, aby zůstal ve formě.

Běžná údržba

Základem je trávu pravidelně zbavovat hrubých nečistot. K tomu se hodí vysavač, koště nebo fukar na listí. K odstranění prachu a drobnější špíny můžete použít hadici s vodou nebo vapku, kterými bláto a nečistoty jemně vypláchnete.

Na co si dát pozor

Umělému trávníku nedělají dobře drastické chemické čističe a pozor je třeba si dát i na oheň. Vypalování nečistot, žhavé uhlíky z grilu nebo ohniště, to všechno může travní koberec nenávratně poškodit.

Kartáčování

Na místech, kde se po trávníku hodně chodí, můžou vlasy koberce časem polehávat. Pravidelným česáním měkkým kartáčem do různých stran vlákna trávy napřímíte. Pomáhá také zasypání křemičitým pískem, díky kterému zůstane vlas koberce vzpřímený.
Umělá tráva na terase u rodinného domu

Déšť a vlhkost

Travní koberce si s vlhkostí poradí bez problémů. Pokud je položíte na měkký povrch, nemusíte se o déšť starat vůbec. Voda trávníkem proteče a koberec vyschne. Na tvrdém povrchu je u nižších řad vhodná varianta trávníku s nopy ze spodní strany, které odvod vlhkosti podpoří. Vyšší řady trav si s vodou poradí snadno i bez nopů a na tvrdém podkladu.

Sníh a mráz

Zimnímu počasí umělá tráva odolává s přehledem. Nevadí jí sníh ani mráz. Pozor je třeba dát si jen na zamrzlé kaluže, protože led by mohl trávník potrhat. Pokud se z trávníku rozhodnete odstranit sníh, odhrnujte ho plastovým hrablem. Kovové nástroje by mohly travní koberec poškodit. Nepoužívejte sůl, protože ta by na povrchu koberce mohla zanechat fleky.

Když na koberec svítí slunce

U základních umělých trav je třeba dát si pozor i na sluneční záření, protože mohou na přímém slunci šisovat nebo měnit barvu. Koberce ze střední a vyšší řady přímému slunci odolají, protože jsou vybaveny UV filtrem, který pomáhá barevné stálosti.

Skvrny od kávy, vína nebo čaje

Pokud na koberec něco vylejete, není problém jej vyčistit. Skvrnu doporučujeme smýt konví se studenou vodou a nečistoty setřít hadrem.

Nabídka umělých trav



Podívejte se na všechny umělé trávy

Další články z kategorie Umělé trávy

INSPIRUJTE SE: Podívejte se na využití umělé trávy

INSPIRUJTE SE: Podívejte se na využití umělé trávy

Kde všude lze použít travní koberec? Díky snadné údržbě nabízí neomezené možnosti. Podívejte se na ukázky instalace umělé trávy.
Číst více
Umělá tráva: nejčastější otázky a odpovědi

Umělá tráva: nejčastější otázky a odpovědi

Nemáte zkušenosti s umělou trávou a máte řadu otázek? Známe odpovědi. Přečtěte si náš článek.
Číst více
NÁVOD: Jak položit umělý trávník?

Jak položit umělý trávník?

Máme zde rady, jak celou akci s travním kobercem zvládnout s vlastní pomocí. Stačí šikovné ruce, trocha odvahy a předzahrádka nebo plácek za domem se budou zelenat v cuku letu.
Číst více