🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Jak si zařídit bydlení v pohodlném venkovském stylu?

Článek pro vás napsala naše designérka

Pavla Tvrdíková
Profesionální bytová designérka
Znáte z TV Prima (Mistři dílny)
Více o Pavle


Jednou z nejútulnějších možností, jak zařídit bydlení, je zvolit venkovský styl. Odkazuje na tradice země a rodinné zvyky. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších interiérových stylů pro svou nadčasovost, harmonii a domáckou atmosféru. Jak takový interiér zařídit, aby vše ladilo?

Barevnost

Venkovskému stylu budou slušet přírodní barvy odkazující na materiály jako přírodní dřevo, kámen nebo cihly doplněné o jemné pastelové odstíny, jako jsou vanilková, béžová, zelenkavá, modrá, ale můžete ladit i do červených odstínů. Barevná paleta by měla být čistá a harmonická, aby domov působil uklidňujícím dojmem.

Materiály

Inspiraci hledejte ve starých chalupách, ve francouzském Provence, ale také třeba na farmě. Je mnoho způsobů, jak docílit opravdu stylového interiéru. Venkov ale představuje zejména přírodu a tradice. Stará dřevěná prkna či trámy, keramika s otluky, smaltované nádobí, proutěné koše, lněné látky či tradiční vzory jako jsou proužky, kostka či modrotisk. Pokud právě nemáte štěstí na poklady z půdy po babičce, vydejte se na bleší trh a hledejte dekorace, jako jsou staré váhy, litinové nádobí nebo starší nábytek, který se dá snadno renovovat či patinovat.

Nábytek

Dřevo hraje u nábytku hlavní roli, nebojte se kombinovat více druhů nábytků i barev. Otevřená vitrína nebo velká knihovna budou to pravé. Do hlavních prostor umístěte pohodlný ušák nebo sedačku s oblými opěrkami a tradiční poctivý nábytek. Viditelná opotřebovanost je zde více než vítaná, ale pokud preferujete moderní venkovský styl, stačí když bude patina jemná, barvy světlé a prostoru bude velet jeden výrazný solitér, např. velká malovaná truhla.

Nesklouzněte k přeplácanosti, stanovte si svůj styl a vše slaďte barevně.

Doplňky

Vsaďte na tradiční dekorace, jako jsou malovaná keramika nebo porcelán. Ruční práce by se měla odrazit na většině doplňků, podpořte lokální výrobce a umělce, vystavte proutěné koše, věnce a sušené květiny. Rámečky s rodinnými fotkami, ale také např. vyšívané obrazy vytvoří příjemnou atmosféru. Textil v tomto stylu hraje velkou roli, ať už vyberete jednobarevný len, výšivky nebo jemné vzory jako květy, proužky či puntíky. Vzory vyniknou na závěsech, ubrusech, ale i polštářích nebo kusových kobercích. Nebojte se kombinovat vzorované látky s jednobarevnými. Navštivte antik nebo obchůdek se starožitnostmi a pořiďte pár kousků, které vystavíte na policích či ve vitríně.

Textilie a koberce

Textilní dekorace mohou být u tohoto stylu zdobnější. Nebojte se výšivek, kanýrků nebo třásní a střapců. Krajky a madeira budou působit velmi něžně a mohou se objevit na prostírání nebo na zastínění oken. Pletené plédy, deky nebo patchwork přikrývky mohou doplnit polštáře různých tvarů.

Koberce mívají tradiční vzory, květy, proužky, ale také orientální motivy. Pokud preferujete jednoduchost, sáhněte po vlněných kobercích či ručně vyráběných kouscích, které vydrží po generace. 

Útulnost a harmonie jsou vždy na prvním místě. Volte koberce příjemné na omak nebo ty vyrobené z vlny či juty. Praktické mohou být i venkovní koberce, které u tohoto stylu využijete na zastřešené terase či v chodbě. Jejich údržba je velmi snadná, vydrží přímý déšť, ale i silné sluneční paprsky, jsou barevně stálé a nenasáknou vodu. Zpracování těchto koberců je tak kvalitní, že je často možné použít je z obou stran.

Podívejte se na vlněné koberce v našem sortimentu



Podívejte se na vlněné koberce

Další články z kategorie Interiérové styly

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Je cool, funky a trochu bizardní, ale zároveň šik, vytříbený a individualistický. Přečtěte si článek o funky stylu.
Číst více
Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl odráží staletou tradici francouzských venkovských domů a nenapodobitelnou krásu Azurového pobřeží. Jak tohoto stylu dosáhnout v interiéru?
Číst více
Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Eklektický interiérový design se vyznačuje rozmanitou, avšak pečlivě promyšlenou směsí estetických a funkčních prvků. Přečtěte si více.
Číst více