🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Jaký je rozdíl mezi PVC, laminátovou a vinylovou podlahou?


Aneb jakou zvolit podlahovou krytinu. PVC a vinyl je ve své podstatě to samé, tedy alespoň, co se týče materiálu, nazývaným polyvinylchlorid.

Vinylové podlahy jsou v dnešní době poměrně rozšířeným trendem. Rozlišujeme dva druhy dle pokládky, které jsou odlišné nejen způsobem položení, svojí tloušťkou, ale i designem. Konkrétně se jedná o zámkovou , kdy je podlaha položena bez lepení, je to tedy plovoucí podlaha, a jejím položením vznikají dilatační spáry. Druhým typem je lepená vinylová podlaha, kterou je nutné precizně přilepit k zcela rovnému, vystěrkovanému povrchu.

Vinylové podlahy jsou měkké a teplé. Chození po nich je ve všech směrech požitkem. Díky akustickým vlastnostem dokážou tlumit nežádoucí hluk způsobený podpatky nebo tlapkami.

Laminátové plovoucí podlahy mají tendenci být kvůli tvrdému povrchu a nízké hmotnosti hlučnější. Mohou být pod nohama pocitově trochu duté. Výhodou může být nižší cena, naopak nevýhodou je zde nižší odolnost proti tekutinám. Například u psích misek tak často může zejména levnější laminátová podlaha nabobtnat.

PVC podlahami má spousta lidí spojené spíše negativní názory, kvůli minulosti. Dnešní způsob pokládky je ale mnohem pokročilejší, to se týká i používaných lepidel, které jsou v dnešní době mnohem kvalitnější. Kromě pokročilejších technologií můžete hledat u PVC benefity i v jeho vlastnostech. Výhodou může být například měkkost a větší pocit tepla oproti vinylu. PVC se podobně jako koberce prodává v rolích

Sice to nemáme v nadpisu, ale rádi bychom zde zmínili ještě lino, resp. linoleum či marmoleum. Většina lidí termín PVC zaměňuje s termínem lino. Nicméně to není to samé. Linoleum je přírodní materiál, většinou bývá tenčí, ale zároveň odolnější, než PVC. Výhodou PVC je podstatně nižší cena než u lina.




linoleum, pvc, výběr podlahové krytiny

Teď, když znáte rozdíly, zhlédněte nabídku:



PVC podlahy Vinylové podlahy

Další články z kategorie Vinylové a PVC podlahy

Jak vybrat laminátovou podlahu

Jak vybrat laminátovou podlahu

Jak vybrat plovoucí podlahu, aby seděla vašemu interiéru i stylu života? Stačí si odpovědět na pár jednoduchých otázek, a budete mít doma lamino přesně podle vašeho gusta.
Číst více
Laminátové podlahy vs. vinylové podlahy: bitva podlažních titánů

Laminátové podlahy vs. vinylové podlahy: bitva podlažních titánů

Ty nekonečné rozhovory o tom, jakou zvolit. Ale nestrachujte se, milí čtenáři, dnes se ponoříme do vod nekonečného moře podlahových možností vysvětlíme si rozdíly mezi laminátovými a vinylovými podlahami.
Číst více
NÁVOD: Jak na vyrovnání podlahy při pokládce?

Jak na vyrovnání podlahy aneb srovnejte si to!

Rozhodnuto. Budete pokládat novou podlahu nebo koberec a nevíte, kde přesně začít? Poradíme vám.
Číst více