🍀 Posečte ceny umělých trav s kódem TRAVA10. Výprodej trav a slevy až 28 %.

Jak vybrat laminátovou podlahu

Jak vybrat plovoucí podlahu, aby seděla vašemu interiéru i stylu života? Stačí si odpovědět na pár jednoduchých otázek, a budete mít doma lamino přesně podle vašeho gusta. A když plovoucí podlaze dáte správnou péči, vydrží v perfektní kondici roky. Poradíme, jak na to.

Umístění podlahy

Základní otázka, na kterou byste si při výběru plovoucí podlahy měli odpovědět, je, kam ji chcete položit. Podle toho zvolte vhodný typ. Do hodně vytížených prostor, jako je obývák nebo chodba, vyberte plovoučku s vyšší odolností. Do míst, kde je riziko, že bude podlaha v kontaktu s vodou – třeba v koupelně nebo kuchyni – volte voděodolnou plovoucí podlahu.

Odolnost laminátové podlahy zjistíte podle označení AC. Do domácnosti typicky stačí odolnost AC3, ale pokud je u vás doma rušno jako na hlavním nádraží, stojí za to volit AC4 případně AC5, které značí lamino vhodné pro vysokou zátěž.

Jak položit laminátovou podlahu?

Tloušťka podlahy a podklad

Důležitá je i tloušťka plovoucí podlahy. Můžete si vybírat v rozmezí od 6 mm až do 12 mm tloušťky. Masivnější laminátové podlahy se chovají více jako dřevo a lépe také tlumí kročejový hluk. Budete na nich mít pocit, jako byste chodili po obláčku. Aby se vám příjemně chodilo a nebyl slyšet každý váš krok, zaměřte se také na podklad. Kvalitní podkladová vrstva dobře izoluje a zlepšuje akustiku, což ocení i vaši sousedé.

Design a vzor

Laminátová podlaha se nabízí v nekonečném množství designů, takže si vyberete, ať už je vám blízký francouzský zámecký styl nebo minimalistická moderna. Dekor přizpůsobte celému interiéru, nebo naopak na základě podlahy vytvořte úplně nový styl domova. Fantazii se meze nekladou.

Laminátová podlaha v interiéru

Jak se o lamino starat

Minimum vody. Podlahu pravidelně čistěte, ať už vysavačem nebo smetákem. Pokud chcete lamino vytřít, použijte minimum vody.

Jemné přípravky na úklid. Vyhněte se agresivním čisticím prostředkům. Laminát nemá agresivní čističe rád, proto volte speciální prostředky na laminátové podlahy.

Ochrana před poškrábáním. Pozor na písek na podlaze nebo chůzi v botách. Pod nábytek použijte podložky, které podlahu ochrání před otlaky. Při stěhování netahejte předměty po podlaze, mohly by zanechat rýhy.

Zahlazení stop. Když dojde k poškrábání, nezoufejte. Existují opravné sady pro lamino v tubě, které nehodu zakryjí. Snadno se aplikují a ulehčí vám spaní.

Laminátová podlaha v kanceláři


Podívejte se na nabídku laminátových podlah

Další články z kategorie Vinylové a PVC podlahy

Laminátové podlahy vs. vinylové podlahy: bitva podlažních titánů

Laminátové podlahy vs. vinylové podlahy: bitva podlažních titánů

Ty nekonečné rozhovory o tom, jakou zvolit. Ale nestrachujte se, milí čtenáři, dnes se ponoříme do vod nekonečného moře podlahových možností vysvětlíme si rozdíly mezi laminátovými a vinylovými podlahami.
Číst více
NÁVOD: Jak na vyrovnání podlahy při pokládce?

Jak na vyrovnání podlahy aneb srovnejte si to!

Rozhodnuto. Budete pokládat novou podlahu nebo koberec a nevíte, kde přesně začít? Poradíme vám.
Číst více
Vše co potřebujete vědět o PVC podlahách

Představení PVC podlah

Moderní PVC podlahy neboli lina, jsou vyráběny za pomoci těch nejpokročilejších technologií. Jak vybrat tu nejvhodnější?
Číst více