🔔 Podlahy a metrážové koberce v AKCI! Využijte až 44% slevu s kódem PODLAHA15.

Skandinávský styl: Jak si zařídit „nordic“ interiér?

Článek pro vás napsala naše designérka

Pavla Tvrdíková
Profesionální bytová designérka
Znáte z TV Prima (Mistři dílny)
Více o Pavle


Také jste podlehli kouzlu skandinávského bydlení a rádi byste si domov zařídili v tomto populárním stylu? Severské interiéry neznamenají chladné ani strohé zařízení, naopak využívají přírodní materiály, barevnou jednoduchost a harmonii tvarů bez zbytečných příkras.

Jaké jsou klíčové body k úspěšnému „skandinávskému stylu“?

Barevnost

Ve skandinávském interiéru dominují světlé odstíny, využijte tedy barvy, jako jsou bílá, béžová a světle šedá. V severských zemích je po většinu roku světla málo, proto mívají velká okna bez záclon a maximálně využívají denní světlo. Světlé tóny proteplují přírodní materiály jako dřevo a kontrastem k nim je kov a sklo. Textilie bývají také přírodní, vlna, len a pleteniny. Barevnost je tedy neutrální, ale nemusí nutně znamenat absenci jakékoliv zajímavé barvy, použijte zelenou, olivovou či modrošedou a nešlápnete vedle. Tmavě šedá či černá se používají jen jako kontrast ke světlým tónům.

Materiály

V souladu s přírodou – tak by se dalo v kostce shrnout, jak vybírat materiály pro tento jednoduchý styl. Typická jsou dřevěná prkna na podlaze nebo jako obložení stropů či stěn. Dřevo, kov a sklo jsou ideální materiály pro nábytek, který je velmi jednoduchý a funkční. Prostory bývají otevřené, bez zbytečných příček. Vlnu využívají na koberce, plédy i polštáře. Kožešiny se jako funkční dekorace často dědí z generace na generaci. Doplňky mohou být opět z kovu, např. jednoduché svícny či mísy, skleněné minimalistické vázy a jednoduché foto rámečky či obrazy reflektující přírodní krásy. Zrcadla jsou častým prvkem, neboť přinesou do prostoru více světla. Designová svítidla jsou umístěna v celém prostoru, a to jak stropní, tak i stolní nebo stojací, funkční i pocitová. Často se využívají obnažené designové žárovky, které mohou být stmívatelné, a tím i více využitelné v různou denní dobu.

Nábytek

Jednoduchost a čistota jsou pro nábytek v severském stylu nezbytné. Žádné výrazné vzory či zdobení. Nábytek je často bílý či dřevěný, střídají se otevřené knihovny a skříňky s jednoduchými dvířky bez úchytek. Dbá se na dostatek úložného prostoru, vše je srovnané a na svém místě. Sedací nábytek bývá pohodlný, tvarově jednoduchý a precizně zpracovaný. Sedačka nikdy nezaplňuje celý prostor, zato je doplněna o měkké polštáře a koberec. Křesla bývají vzdušná v jednoduchých liniích doplněná o dřevěné nohy, s minimalistickým čalouněním. Křeslo nebo sedačku je vhodné následně doplnit moderním konferenčním stolkem, který můžete ozdobit vhodnými dekoracemi a doplňky.



Doplňky

I přesto, že se jedná o velmi minimalistický styl, nebojte se sáhnout po vhodných dekoracích, které interiér doladí do dokonalosti. Nemusí jich být mnoho, zato by měly vhodně doplnit zvolené vybavení. Svícny s vonnými svíčkami jednoduchých tvarů v severských zemích milují. Jednoduché obrazy v minimalistických rámech doplňují již zmíněná zrcadla, která bývají i větších rozměrů, případně je jich použito více na jedné stěně. Světla volte jednoduchá, stylová či industriální. Strohost vyváží pletené polštáře, měkké koberce a plédy. Na okna použijte hladké materiály bez lesku, vhodné budou např. lněné či bavlněné látky, jednobarevné či s velmi jednoduchým vzorem. Interiér můžete doplnit několika pokojovými rostlinami, případně využijte sušené květiny či větvičky.



Textilie a koberce

Pomocí vhodně vybraných textilií dodáte jinak strohému skandinávskému stylu na útulnosti. Zastínění oken by mělo být velmi minimalistické, o to více se můžete soustředit na výběr polštářů. Těch může být více druhů, vzájemně se doplňujících, např. jednoduché hladké zkombinujte s pleteným vzorem či kožešinou. Kombinujte více barev nebo odstínů. Nezapomeňte také na měkké plédy a deky. Využít můžete i taburety nebo pufy s pleteným vzorem.

Skandinávský koberec by měl být měkký koberec příjemný na dotek. Vybírejte ideálně vlněný, v přírodních barvách a ve velmi jednoduchých vzorech. Volit můžete i koberce typu „shaggy“, mějte však na paměti, že koberec v tomto typu interiéru má jen vhodně doplnit celkový vzhled, nemá na sebe strhnout veškerou pozornost. Pokud zvolíte přeci jen výraznější vzor u koberce, doplňte jej již jednobarevnými textiliemi.

Podívejte se například na koberce z řady Allure



Podívejte se na všechny kusové koberce skandinávského stylu

Další články z kategorie Interiérové styly

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Interiér ve funky stylu – pro umělecké duše

Je cool, funky a trochu bizardní, ale zároveň šik, vytříbený a individualistický. Přečtěte si článek o funky stylu.
Číst více
Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl v interiéru – jednoduchá rafinovanost francouzského venkova

Provence styl odráží staletou tradici francouzských venkovských domů a nenapodobitelnou krásu Azurového pobřeží. Jak tohoto stylu dosáhnout v interiéru?
Číst více
Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Jak zařídit interiér v originálním eklektickém stylu?

Eklektický interiérový design se vyznačuje rozmanitou, avšak pečlivě promyšlenou směsí estetických a funkčních prvků. Přečtěte si více.
Číst více